Švica zavita v žalost

Foto: Pred hišo obležale tri osebe, s pogorišča odnesli trupla treh otrok

S.R.
22. 1. 2024, 18.44
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 18.49
Deli članek:

Švico je pretresla tragedija, v kateri so življenje izgubili trije otroki. Še tri odrasle osebe, njihov oče, mama in mamin partner, so utrpeli hujše poškodbe.

Luzerner Polizei
Ostalo je le pogorišče.

V Escholzmattu, občini v švicarskem kantonu Luzern, je malo po polnoči zagorela hiša. Kot so potrdili policisti, so se v požaru huje poškodovale tri osebe, pri čemer vse še niso iz življenjske nevarnosti. V popoldanskih urah so potrdili še bolj tragično vest. Iz požgane stavbe so, ko je bilo končno varno, izvlekli še tri trupla. Čeprav potrditve še ni, saj je treba izvesti uradno identifikacijo, se domneva, da gre za tri otroke, ki so bili med pogrešanimi. Od nočnih ur, ko se je začela gasilska intervencija, so bili namreč pogrešani 9-letni deček ter njegovi sestrici, stari 6 in 7 let.

Kot poročajo švicarski mediji, preiskovalci vzrok požara še preiskujejo. Čeprav zaenkrat ne sumijo, da je šlo za požig, te možnosti še ne morejo izključiti.

Luzerner Polizei
Ko so tja prispeli gasilci, je bil požar že polno razvit. Zagorel je tudi sosednji skedenj, iz katerega so uspeli rešiti štiri pse.

Pred hišo obležale tri osebe

Gasilci so na kraj prispeli malo po 1. uri, ko je bil požar že polno razvit in so zublji švigali več metrov v zrak. Pred hišo so ležale tri osebe, in sicer 36-letna mama, njen 43-letni partner in 38-letni oče treh otrok, ki pa so v hiši ostali ujeti. Ker je obstajala velika nevarnost, da se bo zrušila, gasilci vanjo niso mogli vstopiti. »Gre za staro kmetijo, ogenj se je širil zelo hitro,« je pojasnil poveljnik lokalnih gasilcev Godi Studer. Zagorel je tudi sosednji skedenj, iz katerega pa so uspeli rešiti štiri pse.

Kot je za švicarski Blick pojasnila ena od domačink, se je družina tja preselila pred dvema letoma. Po njenih navedbah sta mama in partner skupaj z otroki živela v pritličju, medtem ko je oče otrok živel v zgornjem nadstropju. Sosede je tragedija močno pretresla, saj da gre za dobre ljudi. »Otroci so se zelo dobro vklopili v vaško življenje, dobro jim je šlo tudi v šoli,« je dejal sosednji kmet, ki se sprašuje, kako je lahko prišlo do tako hudega požara. Kot je poudaril, je bila hiša »dobro vzdrževana« ter ni bila »niti dotrajana niti zanemarjena.«

Po navedbah tožilstva so sicer policisti danes popoldne 43-letnega partnerja mame otrok odpeljali na zaslišanje. Ali ga česa sumijo, še ni znano.

Luzerner Polizei
Ostalo je le pogorišče.