Zasegli 795 kilogramov kokaina

V Kolumbiji zasegli "narko podmornico” z več kot 750 kilogrami kokaina

S.Š.
22. 1. 2024, 18.13
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 18.18
Deli članek:

Kolumbijska mornarica je včeraj v Tihem oceanu zasegla podmornico, natovorjeno s 795 kilogrami kokaina, kar je bilo prvo prestrezanje "podmornice z mamili" letos, so sporočili uradniki.

X
Tri ljudi, ki so upravljali podmornico, so aretirali.

Mornarica je objavila videoposnetek operacije zasega, na katerem je prikazan častnik, ki odpira pakete in pregleduje njihovo vsebino. Sodeč po posnetkih je bilo veliko pošiljk označenih s škorpijoni, druge pa z oznako "Winnie" in “Carnal".

Podmornica je sicer dolga 15 metrov in je bila na poti v Srednjo Ameriko, ko so jo prestregli Kolumbijci.

Na podmornosti kokaina za 27 milijonov dolarjev

Tri ljudi, ki so upravljali podmornico, so aretirali, osumljence in mamila pa prepeljali v pristaniško mesto Buenaventura v Kolumbiji. Oblasti niso izdale informacij o osumljencih.

V podmornici je bilo v različnih predelih plovila skritih na desetine paketov, testi pa so na koncu pokazali, da je na krovu približno 795 kilogramov kokaina, katerega vrednost je ocenjena na okoli 27 milijonov dolarjev.

»Podmornice z mamili« so priljubljene med preprodajalci mamil, ker se lahko izognejo odkritju obalne straže ali drugih organov. Ta plovila sicer nikoli ne plujejo povsem pod vodo in jih pogosto ujamejo v kolumbijskih vodah na poti v ZDA ali Evropo.

Lani so prestregli 20 "mamilarskih podmornic"

Kolumbijska mornarica je sporočila, da je leta 2023 prestregla skupaj 20 polpodmornic, zaradi česar so zasegli 30 ton kokaina in več kot pet ton marihuane.

Maja 2023 so v Kolumbiji s tremi tonami kokaina prestregli največjo "mamilarsko podmornico", kar so jih kdaj zabeležili. Približno dva meseca prej so uradniki ob obali Kolumbije zasegli podmornico z dvema truploma in ogromnim tovorom mamil.

Kolumbijska mornarica je dejala, da bo "še naprej uporabljala vse svoje logistične in operativne zmogljivosti za soočenje s preprodajalci mamil, ki izvajajo zločine v kolumbijskem Pacifiku," poroča CBS.