Nič vedeli

Video: Za rušenje spomenika bo pijani traktorist plačal 16 evrov

R.T.
9. 1. 2024, 18.53
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 18.58
Deli članek:

V Vinkovcih na Hrvaškem se je s sodbo zaključila vandalska akcija uničenja spomenika padlim borcem v drugi svetovni vojni v Komletincih aprila 2021.

YouTube
Obtoženi so se več kot očitno zabavali.

Pijani voznik traktorja I.C. je takrat ob spodbujanju vulgarnih kibicev na enem delu navezal vrv na dotrajano spominsko ploščo in na drugem na traktor. Ko je speljal, je na veliko veselje in nizkotno kričanje tam prisotnih izruval ploščo, ki je padla in poškodovala klopco.

Zadeva je končno prišla na spored občinskega sodišča v Vinkovcih. Prvoobtoženi I.C. je bil kaznovan s plačilom 26,54 evra, če pa bo plačal v roku enega meseca, je dovolj ena tretjina kazni, torej okoli 16 evrov. Trojica pajdašev, ki ga je vzpodbujala, je na sodišču trdila, da sploh niso vedeli, kaj se dogaja. Eden je dejal, da je mislil, da to spada v sklop traktoristih del na tej ulici, zato mu je priskočil na pomoč. Drugi se je delal neumnega in je izjavil, da je mislil, da morajo umakniti to betonsko ploščo, ker predstavlja nevarnost za mimoidoče. Celo I.C. je sodnici natvezil, da se mu je zdelo, da opravlja družbeno koristno delo, ker da je slišal, da je ta spomenik v slabem stanju in bog ne daj, da bi se kaj zgodilo otrokom, ki se tam igrajo.

Sodnica je očitno ocenila, da gre pri domnevnih sostorilcih za spoštovanja vredne može, občane, katerih beseda nekaj velja in ne gre dvomiti v njeno verodostojnost. Niso sodelovali pri rušenju, je razsodila in jih oprostila. Posnetkoma na spletu ni dala veliko pomena, čeprav sta zelo jasna. Na enem se sliši moškega (enega od obtoženih), ki vpije: »Evo rušenje srbsko-četniškega spomenika, jeb*** jim mater četniško.« Na drugem pa se sliši: »Ajmo četniki dol, padel je.«