Potovanja in stroški

Nataša Pirc Musar v enem letu od kralja in papeža do večerje z vitezi

Žiga Kariž
9. 1. 2024, 17.17
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 18.47
Deli članek:

Nataša Pirc Musar že leto dni opravlja naloge predsednice Republike Slovenije in našo državo predstavlja v tujini. To terja tudi obiske drugih držav in pogledali smo, kje vse je bila v letu dni in koliko so njena potovanja stala davkoplačevalce.

Sa R.
Predsednica je do sedaj obiskala 22 različnih držav.

Tako kot večji del Evrope smo se tudi Slovenci v letu 2023 morali soočiti z visoko inflacijo, zmanjšano kupno močjo in posledično varčevanjem. O varčevanju govorijo delodajalci, poslanci in vlada in vedno več je ljudi, ki vsak svoj nakup skrbno pretehtajo. Enako volivci pričakujejo tudi od izbrancev ljudstva, ki upravljajo z našo državo. V preteklih tednih smo v sodelovanju s portalom preiskovalno.si že poročali o tem, kako aktualni ministri ravnajo s službenimi karticami in koliko denarja zapravijo na službenih potovanjih.

22 držav

Tokrat smo pod drobnogled vzeli potovanja, ki jih je opravila predsednica države Nataša Pirc Musar. Na urad predsednice vlade smo že pred božično novoletnimi prazniki naslovili vprašanja o tem, katere države je obiskala v zadnjem letu, na kakšen način je potovala, kdo jo na potovanjih spremlja in kakšni so bili stroški posameznih potovanj. Po skoraj mesecu dni, smo iz urada predsednice dobili odgovor, iz katerega je razvidno, da se je Nataša Pirc Musar v letu dni podala na pot 32 krat. Skupni stroški njenih poti so na dan 15.12.2023 znašali 200.632,47 €, obiskala pa je Hrvaško, Italijo, Vatikan, Nemčijo, Katar, ZDA, Madžarsko, Avstrijo, Veliko Britanijo, Islandijo, Severno Makedonijo, Srbijo, Francijo, Portugalsko, Romunijo, Albanijo, Luksemburg, Moldavijo, Združene arabske emirate, Švico, Latvijo in Slovaško.

Kralji in vitezi

Nameni poti so bili glede na seznam, ki so nam ga posredovali iz urada predsednice zelo raznovrstni od uradnih in delovnih obiskov, do udeležbe na različnih konferencah, obletnicah in simpozijih, do kronanja Karla III. in udeležbe na slavnostni večerji združenja vinarjev z enigmatičnim imenom Društvo vitezov Cru klasifikacije vladarice Marije Terezije, ki je potekalo v idiličnem italijanskem gradu Castello di Spessa.

UPRS
Prvi obisk je Nataša Pirc Musar opravila na Hrvaškem o sprejemu naše sosede v Schengensko območje.

Predsedničini sopotniki

Koliko so znašale posamezne poti in kdo vse se ji je na potovanjih pridružil nismo uspeli izvedeti. Povedali so nam namreč le, da jo na njenih poteh običajno spremljajo šefinja kabineta Ula Tomaduz, najpogosteje en svetovalec, predstavnik službe za komuniciranje ter občasno snemalec/fotograf ter protokol in varnostnika. Svetovalci predsednice države so: Tatjana Bobnar, Zlatko Šabič, Miriam Možgan, Eva Tomič, Nataša Dolenc, Zoran Stančič, Breda Bunič, Aleksej Skok, Igor Mervič. Aleša Musarja med najpogostejšimi spremljevalci ni omenjenega.

Pot v New York

Po podatkih, ki so nam na voljo, naj bi četrtino vseh stroškov  predstavljala pot slovenske delegacije na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New York. Skupni stroški so znašali 47.543 evrov, v kar pa niso zajeti stroški dnevnic. Slovenska delegacija je v največjem ameriškem mestu bivala od 19. do 22. septembra, domov pa se je vrnila  23. septembra. Za letalske vozovnice in ostale potne stroške petih članov delegacije smo odšteli 19.277 evrov, za bivanje v hotelu Westin New York Grand Central pa smo plačali 28.266 evrov.

Za primerjavo: Borut Pahor, ki je bil reden gost v palači OZN, je za svoja potovanja v New York zapravil različne vsote: leta 2018 33.69 evrov, leta 2021 28.845 evrov in leta 2022 52.682 evrov. Če primerjamo potovalne navade nekdanjega predsednika republike in sedanje predsednice, lahko ugotovimo tudi, da je Pahor v prvem letu svojega prvega mandata v 30 dneh obiskal 18 držav, v prvem letu drugega mandata pa je v tujini preživel 38 dni, torej slaba dva delovna meseca. Nataša Pirc Musar je, kot smo že zapisali obiskala 22 držav, v tujini pa je preživela 40 dni (po zgledu turističnih statistikov smo vsako nočitev šteli kot en dan.)

Nataša Pirc Musar/X
Nataša Pirc Musar je lani dvakrat obiskala palačo OZN.

Znamenita pot v Sarajevo

Zagotovo pa smo si Slovenci najbolj zapomnili prvo leto mandata nekdanjega predsednika države Danila Türka, ki je za dvodnevno službeno pot v Bosno in Hercegovino zapravil neverjetnih 63.643 evrov, celoten strošek najema zasebnega letala pa je na koncu znašal celo 89.700 evrov. Zračne razdalje med Sarajevom in Ljubljano je 391 kilometrov. Nataša Pirc Musar kljub tesnim vezem med Slovenijo in Bosno in Hercegovino na pot v Sarajevo še ni odšla. Res pa je, da se je v okviru iniciative Brdo Brioni srečala s člani predsedstva BiH Denisem Bečirovićem, Željko Cvijanić in Željkom Komišičem.

UPRS
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in soprog dr. Aleš Musar na kronanju Kralja III.

Profimedia
Slovenska predsednica se je v New Yorku srečala z južnokorejskim kolegom Yoon Suk-yeolom.