Ivan Rajević

Specialni povratnik, obtožen poskusa umora, pravi, da 17 let zapora pomeni konec življenja

A.S./STA
5. 1. 2024, 12.19
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 12.21
Deli članek:

Celjsko višje sodišče je danes obravnavalo pritožbo obrambe Ivana Rajevića zoper junijsko obsodilno sodbo Okrožnega sodišča v Celju, ki je 38-letniku za poskus umora sedem let starejše nekdanje partnerke izreklo 17 let zapora. Obramba je predlagala oprostilno sodbo oz. njeno razveljavitev, višji sodniki pa bodo odločitev sporočili v pisni obliki.

Gordana Possnig/Večer
Ivan Rajević na celjskem okrožnem sodišču.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani v celoti prisluhnilo tožilki Simoni Kuzman Razgoršek, ki je za Laščana, po poklicu sicer zobozdravnika, terjala strogo kazen 17 let zapora. Rajeviću je namreč v obtožnici očitala, da je 7. januarja 2021 skušal 45-letnico umoriti na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov.

Kot je danes med prebiranju dosedanjega poteka zadeve med drugim poudaril višji sodnik poročevalec Saša Kmet, se je Rajević na stopnišču večstanovanjske hiše v Celju srečal z žrtvijo, s katero sta bila že nekaj časa v turbulentnem odnosu, saj naj bi mu ženska večkrat skušala dopovedati, da z njim ne želi biti več v ljubezenskem razmerju, da pa lahko ostaneta prijatelja. Čeprav naj bi ji v preteklosti večkrat grozil, da razhoda ne bo dopustil, celo z grafiti po celjskih stavbah v smislu "jaz ali smrt", se je skušala z njim tega dne vseeno še enkrat pogovoriti. Med pogovorom sta oba uživala mamila, ko sta se objela, pa jo je Rajević z nožem povsem nepričakovano zabodel nad desni bok. Po dejanju je zbežal in se organom pregona skrival skoraj ves dan, le prisebnemu ravnanju žrtve in njene družine pa se gre zahvaliti, da je preživela.

Obtoženi očitkov iz obtožnice ni priznal, ni pa zanikal, da je žensko zabodel, a je to skušal opravičiti s tem, da je to zaradi žalitev s strani oškodovanke naredil v afektu in pod vplivom drog. Psihiatrična izvedenska mnenja niso pritrdila mnenju obrambe, pač pa so ocenila le, da je so bile njegove sposobnosti dojemanja v času dogodka zmanjšane, vendar pa ne bistveno.

Medtem ko je višji tožilec Darko Oprešnik vztrajal pri mnenju tožilstva in predlagal pravnomočno potrditev sodbe, je zagovornik obtoženega Tomaž Kocjan predlagal oprostilno sodbo ali pa njeno razveljavitev. Prepričan je namreč, da prvostopenjsko sodišče v sodbi ni navedlo zakonitih znakov kaznivega dejanja, pač pa so bili njihovi zaključki abstraktni in povsem nedokazljivi. Po njegovem je sporna tudi dokazna ocena, ki da je popolnoma enostranska, izpovedbe nekaterih prič pa napačno ter subjektivno tolmačene. Temu primerna je po njegovem mnenju bila tudi izrečena kazenska sankcija, pri odmeri katere sodišče kljub formalno naštetim olajševalnim okoliščinam slednjih sploh ni upoštevalo, je pa dalo veliko težo vsem oteževalnim okoliščinam.

Za besedo je ob koncu zaprosil tudi Rajević, ki je sodišču povedal, da 17 let zapora zanj pomeni konec življenja, ko pa je želel dati še nekaj vsebinskih pojasnil v zvezi z dogajanjem v času kaznivega dejanja in po njem, so mu odvzeli besedo, saj da je naloga višjega sodišča zgolj ugotavljati upravičenost pritožbe na odločitev sodišča prve stopnje.

Rajević je bil sicer leta 2017 enkrat že obsojen za nasilno kaznivo dejanje, in sicer zaradi poskusa uboja nekdanje žene. Takrat je dejanje priznal, štiriletno zaporno kazen pa je prestal leta 2021. Dejstvo, da gre za specialnega povratnika, je prav tako vplivalo na tokrat izrečeno kazen.