Odziv na potezo sodnikov

Ministrica Švarc Pipan pravi, da bodo ustavno odločitev uresničili z zamikom

G.G.
5. 1. 2024, 12.53
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 14.51
Deli članek:

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. Ker se to ni zgodilo, je glavni odbor Slovenskega sodniškega društva v četrtek zvečer sprejel odločitev o stopnjevanju protestnih aktivnosti. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve. Danes se je odzvala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Sa.R.
Glede poziva sodnikov in tožilcev, naj odstopi, je Dominika Švarc Pipan dejala, da je za to izvedela iz medijev. "Ne poznam konkretnih razlogov ali argumentov za svoj odstop, ne vidim torej nobene koristi v tem, da bi odstopila kot ministrica," je komentirala.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je povedala, da bo koalicija sodniške plače urejala v sklopu celovite rešitve plač v javnem sektorju. To ne pomeni, da ustavna odločba ne bo izvršena, »a izvršena bo z zamikom«, je poudarila ministrica in dodala, da upa, da bo čim prej prišlo do nadaljevanja pogajanj in dogovora s sindikati javnega sektorja. Vlada namreč ne more urejati enega problema in pri tem poslabšati druge težave. Ponovila je, da je za vlado ustavna določba zavezujoča, spomnila pa je, da sodniki niso edina posebna skupina, ki čaka na ureditev plače že več let.  Pravi, da je sama pripravila nekaj možnih rešitev, ki bi izziv sodniških plač rešile, vendar spoštuje odločitev vlade, da je potrebna celovita rešitev za vse poklicne skupine in da je treba pogajanjem dati priložnost.

Ministrica poziva sodnike, da ne zaostrujejo položaja in da se vrnejo k pogajanjem. »Njihova pričakovanja so legitimna, legitimna sta tudi njihova jeza in frustracije. Vprašanje pa je, ali je ustrezno, da kot orodje za doseganje svojih pravic uporabijo stavko, ki bo vplivala na ljudi,« je dejala Švarc Pipan in se ob tem nekoliko začudila, da sodniki niso izpostavili tudi problema plač najnižje plačanih v sodstvu - pravosodnih policistov in drugega sodnega osebja, brez katerega se sodni mlini ne vrtijo.

Minister za javno upravo Franc Props je včeraj povedal, da se zavedajo, da so plače sodnikov nizke, da gre za eno od vej oblasti in je tudi v tem delu treba poskrbeti, da bodo lahko neodvisno delovali. Ko bodo končana dogovarjanja o plačah za celotni javni sektor, bodo hkrati udejanjili tudi odločbo ustavnega sodišča o sodniških plačah.