Damijan Škrinjar

Štajerski supernadzornik pijan v tesli zakrivil nesrečo in poskušal podkupiti zdravnika?

J.V.
30. 12. 2023, 15.35
Posodobljeno: 30. 12. 2023, 17.32
Deli članek:

V preteklem letu najbolje plačanega nadzornika v sistemu podjetij Javnega holdinga Damijana Škrinjarja skoraj zagotovo čaka kazenski pregon. Iz holdinga pa so popoldne sporočili, da je Škrinjar podal odstopno izjavo z vseh nadzorniških funkcij.

Vesna Lovrec/Večer
Trčenje je bilo tako silovito, da so Damjana Škrinjarja iz tesle rešili z rezanjem pločevine.

Damijan Škrinjar, v preteklem letu najbolje plačan nadzornik v sistemu podjetij Javnega holdinga, je prejšnji teden pregloboko pogledal v kozarec, povzročil prometno nesrečo, nato pa domnevno hotel podkupiti zdravnika, poroča Večer. Škrinjarja, ki je zaradi svojih nadzornih funkcij v mariborskih občinskih podjetjih pod posebnim drobnogledom javnosti, skoraj zagotovo čaka zatožna klop. Kaznivega dejanja sicer ni zakrivil v vlogi nadzornika, storil ga je v svojem prostem času, 22. decembra, ko je pijan kot čep sedel za volan in povzročil prometno nesrečo.

Alkotest je povzročitelju nameril 0,74 mg/l

Po navedbah Večera se je zgodilo okoli 18. ure v Spodnjih Hočah: 54-letni Škrinjar se je s teslo zaletel v 29-letnega voznika citroena, ki je pripeljal mimo. Nikomur sicer na srečo ni bilo nič hujšega, so pa Škrinjarja iz zverižene pločevine morali rešiti gasilci. Policisti so oba voznika preizkusili z alkotestom; mlajši je vozil trezen, Škrinjarju ni (0,74 mg/l), zaradi česar mu ne grozi zgolj odvzem vozniškega dovoljenja, pač pa tudi ovadba zaradi nevarne vožnje, kar se (v njegovem primeru zaradi povzročitve lahke poškodbe) kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom od treh mesecev do treh let.

Pri sebi je imel menda kup gotovine

Škrinjarju so policisti odredili še strokovni pregled. Kaj je pokazal odvzem krvi, bo znano čez slab mesec, so pa pri Večeru neuradno izvedeli, da se je 54-letnik poskušal pregledu izogniti in bil pripravljen za to celo plačati pod mizo. "Zdravnika je vprašal, ali se lahko kako drugače dogovorita," so izvedeli od dobro obveščenih virov blizu policije, ki so jim potrdili tudi neuradne informacije o tem, da je imel Škrinjar tistega dne pri sebi kup gotovine, več kot 10 tisoč evrov.

Zdravnik je predrzno ponudbo 54-letnika, ki se ga je v mestu ob Dravi zaradi njegovih funkcij v javnih podjetjih prijel vzdevek supernadzornik, zavrnil, ko je o domnevnem poskusu korupcije spregovoril z medicinskimi sestrami, pa se je zdravstveno osebje odločilo, da je primer zrel za prijavo policiji. "Potrjujemo sum storitve kaznivega dejanja, povezanega z opravljanjem naše dejavnosti v minulih dneh. Ker postopek še poteka, več informacij ne moremo podati," je informacijo o prijavi na policijo za Večer potrdila Andreja Koren iz UKC Maribor.

Nesrečo obžaluje

Policisti so po podatkih Večera zaslišali že vse vpletene. "Da je prišlo do nesreče, obžalujem, ker pa preiskava še poteka, je zaenkrat ne bom komentiral," je Škrinjar povedal za Večer. Ko so ga opozorili, da so seznanjeni s stopnjo njegove alkoholiziranosti in policijskim zbiranjem obvestil o sumu podkupovanja, je Škrinjar, predsednik nadzornih svetov v Mariborskem vodovodu in Energetiki ter član nadzornega sveta Snage, prvotni odgovor razširil. "Slišiva se lahko po 2. januarju. Glede na težo prometne nesreče (gre za nesrečo II. kategorije, torej nesrečo z lažjimi poškodbami), ki je nedvomno izjemno travmatična izkušnja, se zaradi šoka, stresa in udarca okoliščin ne spominjam," je napisal v SMS-sporočilu in poudaril, da so navedbe "hude in resne obtožbe, pridobljene s strani nekoga, ki jih je nepooblaščeno plasiral v javnost".

Oglasil se je župan Arsenović, Škrinjar podal odstopno izjavo

Z Mestne občine Maribor so sporočili, da je župan za dogajanje izvedel danes iz medijev. "Verjamem, da bo (v kolikor še ni) gospod Škrinjar prevzel odgovornost in odstopil, saj takšno dejanje meče slabo luč tako na druge nadzornike kot tudi na javna podjetja, ki jih je do sedaj uspešno nadziral," se je odzval Saša Arsenovič.

Iz holdinga pa so popoldne sporočili, da je "Škrinjar podal odstopno izjavo z vseh nadzorniških funkcij v podjetjih iz Skupine Javni holding Maribor".