Kje bomo silvestrovali Slovenci?

Več jih bo potovalo kot ob minulih koncih leta, prve izbire so topli kraji

Nace Novak
30. 12. 2023, 14.20
Deli članek:

Vse več je rezervacij za potovanja in izlete v božično-novoletnem času. Že po tradiciji želimo silvestrovati v evropskih prestolnicah.

Primož Lavre
Nekateri v eksotične kraje, drugi spet raje praznujejo doma v družbi prijateljev in obveznega ognjemeta.

»Pod Palmo beležimo veliko povpraševanja in rezervacij ob koncu leta. Zasedenost je v primerjavi s prejšnjimi leti večja. Še vedno pa se soočamo s pomanjkanjem kapacitet, številna potovanja in destinacije so že razprodani. Velja pravilo, da na ponudbo 'v zadnjem trenutku' ni mogoče računati. Je pa res, da se glede na pestrost ponudbe v naši agenciji tudi v zadnjem hipu najde nekaj izbire prostih mest na potovanjih ali počitnicah,« so glede povpraševanja pojasnili v Turistični agenciji Palma.

Za novo leto skok v toplejše kraje

Kot so povedali, so pri Slovencih med novoletnimi destinacijami prva izbira toplejši kraji. Zato so poskrbeli za čarterske polete iz Ljubljane in Zagreba ali nekatere direktne lete na Madeiro, Malto, v Egipt, Porto z Lizbono, Madrid, Maroko (čarterski polet za tiste, ki bodo za silvestrovo v službi, 3. januarja pa lahko odpotujejo v Marakeš) ter Dubaj in Abu Dabi. Organizirajo tudi potovanja v Oman, Maroko in Jordanijo, že po tradiciji pa so tri decembrske vikende zapored s čarterskimi poleti iz Ljubljane odpotovali na Laponsko, na obisk k Božičku in njegovi ekipi.

Unsplash
Tradicionalno dobro se prodajajo silvestrovanja v evropskih prestolnicah in večjih mestih, kot so London (na sliki), Pariz, nam bliže pa tudi Budimpešta, Sarajevo in Beograd.

Med izleti za silvestrovanje so izpostavili tradicionalno priljubljene prestolnice oziroma evropska mesta – Istanbul, Pariz, London, Barcelona, Valencia, Budimpešta, Bratislava, Sarajevo, Beograd, pa tudi obisk Sicilije, Apulije, Sardinije, Albanije in Ohrida. Med sanjskimi destinacijami beležijo največ povpraševanja za Maldive, Sejšele, Zanzibar, Dominikansko republiko in Mehiko. Veliko zanimanja je tudi za smučanje in krajše odklope v Sloveniji in sosednji Hrvaški.

»Načeloma je podobno kot lani, vse več pa je potovanj po svetu, se pravi daljših potovalnih odklopov in raziskovanj. V povprečju so cene v primerjavi z lani za 20 do 30 odstotkov višje, rezervacije pa so primerljive z letom 2019,« so še pojasnili v Palmi. Zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu sicer ne zaznavajo upada rezervacij za Egipt.

Za božič doma, potem pa na smučanje, v terme in k morju ...

»Letošnji božično-novoletni prazniki 'padejo' kar ugodno, vendar so božični prazniki večinoma namenjeni družini. Po božiču pa se ljudje radi odpravijo na smučanje. Tudi pričakovanje novega leta v smučarskih središčih, termah in obmorskih letoviščih tako v Sloveniji kot na Hrvaškem je dokaj običajno,« so pojasnili v agenciji Kompas.

Zelo zadovoljni so tudi s prodajo novoletnih potovanj po Evropi (Pariz in Eurodisney, Azurna obala in Monako, Amsterdam in Nizozemska, Praga, Tromsø z nepozabnim novim letom pod severnim sijem ...) ter daljših, medcelinskih potovanj, kot so novoletni Jukatan, strastna Kuba in Zanzibar.

Unsplash
Številni Slovenci, ki jim finance to omogočajo, se za novo leto radi odpravijo v sanjske destinacije kot so Maldivi, Sejšeli, Zanzibar ...

Tudi v Kompasu opažajo vse večje zanimanje za medcelinska potovanja, zelo dobro pa sta bili sprejeti tudi novosti, in sicer božična pravljica in novo leto pod severnim sijem. »Oba programa sta bila izjemno hitro razprodana, stranke se rade odločajo tudi za nove stvari,« so še pojasnili v Kompasu, o cenah pa, da so se te spremenile skladno z inflacijo.

Cenovni razpon od 190 do nekaj tisoč evrov

V podjetju Relax turizem so med najbolj priljubljenimi destinacijami v času božično-novoletnih praznikov izpostavili Relaxov Mega novoletni klub v Vodicah 30. decembra (z nastopom Danijele Martinović), na katerem bo več kot 500 gostov. Pripravili so tudi avtobusne pakete silvestrovanj v Vojvodini, Sarajevu in Beogradu, strankam nudijo številne pakete v slovenskih zdraviliščih in termah, na slovenski in hrvaški obali, smučarske pakete v Sloveniji, Italiji, Franciji, Avstriji, Bosni ... pa silvestrovanja v evropskih prestolnicah, v Sredozemlju, križarjenja ...

»V primerjavi s preteklimi leti opažamo povečanje povpraševanja in rezervacij. Nekako se te številke približujejo tistim iz sezone 2019,« so pojasnili v Relaxu in dodali, da je cenovni razpon zelo velik, od dvodnevnih silvestrovanj na prostem, ki se začnejo že pri 190 evrih, do luksuznih križarjenj, za katera je treba odšteti tudi do nekaj tisoč evrov.