Zadeva Kolosej

Necenzurirano: Sodba je pravnomočna, Racman mora v zapor

S.R.
27. 12. 2023, 07.08
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 07.27
Deli članek:

Razvpiti poslovnež Sergej Racman je bil v zadevi Kolosej pravnomočno obsojen na dvoletno zaporno kazen, poroča portal necenzurirano.si.

Bobo
Sergej Racman

Zoper Racmana, ki velja za enega od najbolj premožnih Slovencev ter se še na dveh sojenjih med drugim zagovarja zaradi domnevnega oškodovanja upnikov in vpletenosti v zlorabo prostitucije, se je že maja 2019 začel sodni postopek, v katerem mu je tožilstvo očitalo, da je kompleks kinodvoran Kolosej, ki ga je zgradil leta 2001, prodal, čeprav naj bi vedel, da je družba insolventna in da bo s tem oškodoval upnike. Po mnenju tožilstva je s tem 36 upnikov oškodoval za približno dva milijona evrov. Zaradi oškodovanja upnikom so ga lani poleti na okrožnem sodišču v Ljubljani obsodili na dve leti zaporne kazni. Portal necenzurirano.si zdaj poroča, da mora Racman za zapahe, obsodilna sodba je namreč postala pravnomočna, kar je za portal potrdil njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak. Racman je namreč sodbo poskušal izpodbijati, a ni bil uspešen. Višje sodišče v Ljubljani je njegovo pritožbo zavrnilo in pred kratkim potrdilo obsodilno sodbo.

Kdaj natančno bo Racman pristal za zapahih, še ni povsem jasno. Po informacijah portala se namreč to še ni zgodilo, saj njegovi zagovorniki sodišče prepričujejo, naj mu raje dovoli enega od alternativnih načinov prestajanja kazni, da torej dvoletno kazen odsluži bodisi s tako imenovanim vikend zaporom bodisi z opravljanjem dela v splošno korist. Kot je za necenzurirano.si navedel njegov zagovornik Jelenič Novak, bi morala biti odločitev sodišča »znana v kratkem.«

S to sodbo težav za Racmana še ni konec, saj zoper njega še vedno teče sojenje zaradi domnevne zlorabe prostitucije in pranja denarja v nočnem klubu Marina na Ajševici, v katerem mu kot prvoobtoženemu grozi do dvanajst let zapora.

Zadeva Kolosej

Racman je kompleks Kolosej kinodvorane zgradil leta 2001, več kot desetletje pozneje pa je dejavnost prodaje kino vstopnic, s tem pa tudi zaslužek, z družbe Kolosej prenesel na podjetja, s katerimi uradno ni bil povezan. Kolosej je začel izgubljati prihodke in poslovati z visoko izgubo, Racmanu pa je grozilo, da bo zaradi neporavnanih obveznosti ostal brez kompleksa kinodvoran. Takrat še državna Nova Ljubljanska banka (NLB) ga je kot največja upnica poskušala poslati v stečaj, a je Racman Kolosej za 15 milijonov prodal podjetju SIP Nepremičnine. Tega obvladuje Davorin Vidmar, ki je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. S tem se je rešil iz na videz brezizhodnega položaja. Nepremičnina je bila tako varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, novi lastnik pa jo je tržil naprej zdajšnjim najemnikom. Kmalu zatem je šla družba Kolosej v stečaj, več deset upnikov pa je ostalo brez vsega. Namesto v stečajno maso so se namreč najemnine za uporabo stavbe stekale k Vidmarju. Šlo naj bi za najmanj dva milijona evrov, poroča portal necenzurirano.si.

NLB je bila prepričana, da je šlo za fiktivni posel, zato je vložila kazensko ovadbo in sprožila gospodarski spor, v katerem je zahtevala razveljavitev pogodbe. Ljubljansko okrožno sodišče je jeseni 2019 vse posle, s katerimi je Racman poskušal rešiti Kolosejevo stavbo pred upniki, razglasilo za nične, sodbo pa je februarja lani nato potrdilo tudi višje sodišče. Dve leti pozneje je odločitev potrdilo še višje sodišče v Ljubljani. Kompleks kinodvoran se je posledično vrnil v stečajno maso Koloseja. Lani jeseni je bil prodan na javni dražbi. Kupil ga je ajdovski podjetnik Ivo Boscarol, ustanovitelj Pipistrela, ki je zanj ponudil 6,4 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena.

Več informacij o sodnih tegobah Sergeja Racmana je na voljo na portalu necenzurirano.si.