Flixbus

Kriva je bila človeška napaka, tragedijo je povzročil šofer Sergij

R.T.
24. 10. 2023, 16.33
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 16.33
Deli članek:

Avstrijska policija je posredovala nove informacije v zvezi s preiskavo nesreče avtobusa, ki se je 19. avgusta na avstrijskem Koroškem in v kateri je življenje izgubila 19-letna študentka. Njihove ugotovitve so bile sicer pričakovane.

Profimedia
Posledice nesreče v Mihaelovi vasi.

Spomnimo, tistega usodnega dne, ko je v Mihaelovi vasi (Micheldorf) s ceste zletel dvonadstropni potniški avtobus družbe Flixbus, se je smrtno ponesrečila 19-letna avstrijska študentka Jana. Ob Jani se je v nesreči poškodovalo še 46 ljudi, od tega pet huje. Na avtobusu so se nahajali potniki iz Slovenije, Avstrije, Italije, Nemčije in Ukrajine. Za krmilom sta se izmenjavala ukrajinska voznika, v trenutku nesreče pa je avtobus vozil 27-letni Sergij P.

Že v dnevih po nesreči se je nakazalo, da je bil za nesrečo najverjetneje kriv voznik. Ta je policistom med zaslišanjem priznal, da je bil med vožnjo žejen, zato se je sklonil, da bi s tal pobral plastenko vode, nakar je izgubil oblast in treščil v betonsko škarpo. Da je bil avtobus tehnično brezhiben in da je tragediji botrovala »človeška napaka,« so zdaj uradno potrdili tudi preiskovalci, ki se opirajo na ugotovitve strokovnjakov. Preiskava vseeno še ni zaključena, saj mora vozilo pregledati še en strokovnjak. 27-letnega voznika sicer sumijo storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti.