Poslastica bogatašev

Foto in video: V okviru "zgodovinske" operacije po EU zasegli 25 ton jegulj

J.V.
1. 9. 2023, 08.55
Posodobljeno: 1. 9. 2023, 09.02
Deli članek:

Mlade jegulje lahko na črnem trgu dosegajo tudi do 9000 evrov za kilogram.

Guardia Civil
Zaplenjene mlade jegulje.

Europol je v okviru "zgodovinske" operacije ASKEZ IV-LAKE zasegel 25 ton evropskih jegulj (Anguilla anguilla) in mladičev jegulj, namenjenih v Azijo. Večino, 18 ton, so zasegle oblasti v Španiji, kjer so jegulje, tako kot v nekaterih delih Azije, cenjene na krožnikih bogatunov.

Do 9000 tisoč evrov za kilogram

V Španiji je policija razbila tri ločene organizirane kriminalne združbe, vpletene v trgovino z jeguljami, ter aretirala 30 ljudi. Skupno je bilo v 32 državah EU aretiranih 256 osumljencev. Tihotapci so jegulje skrili med druge hlajene izdelke. Mlade jegulje lahko na črnem trgu dosegajo do 9000 evrov za kilogram. Te kači podobne ribe tihotapci pogosto spravijo v plastične vrečke in jih skrijejo v prtljago, kjer lahko preživijo do 42 ur, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Evropske jegulje so od leta 2009 zaščitene s Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). Populacija je v treh desetletjih upadla za 90 odstotkov zaradi človeških posegov v njihov naravni habitat, mokrišča in reke, dodatno pa jegulje k izumrtju porivajo tudi tihotapci, še navaja AFP.

Guardia Civil
Največ so jih zaplenili v Španiji, in sicer 18 ton.