Preiskava še v teku

Policija razkriva nove okoliščine streljanja v Šmarjeti

J.V.
12. 7. 2023, 11.25
Posodobljeno: 12. 7. 2023, 13.26
Deli članek:

Policist in policistka sta v vzvratnem ogledalu pravočasno opazila namere 62-letnika in sklonjenih glav odbrzela s kraja streljanja. Napadalec si je na domačem dvorišču poskušal soditi sam, njegovo zdravstveno stanje je še vedno kritično.

PU Novo Mesto
Prestreljleno službeno vozilo policije.

Policija razkriva nekatere nove okoliščine streljanja v Šmarjeti prejšnji teden. Ugotovitve je danes predstavil Matjaž Štern iz sektorja kriminalistične policije na PU Novo Mesto. 

Kot je znano, sta novomeški policist in policistka prejšnji četrtek opravljala kontrolo prometa v Šmarjeti. Okoli 14. ure sta zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredila alkotest 62-letnemu vozniku, ki je potem res "napihal" (0,61 mg/l). Odvzela sta mu vozniško dovoljenje in prepovedala nadaljno vožnjo, sam pa si je uredil prevoz domov.

Oborožen se je vrnil po 8 minutah in ustavil za policistoma

Policista sta še naprej kontrolirala promet, ko se je že čez 8 minut na kraj vrnil 62-letnik, stopil iz avta, segel na zadnji sedež po dolgocevnem avtomatskem orožju in pričel streljati. Pozneje bodo na službenem vozilu našteli 20 strelnih poškodb, na tleh našli 22 tulcev. Policistko je zadel in na srečo le lažje ranil v desno ramo, policist pa ni bil poškodovan. Opa sta namreč opazila dogajanje v vzvratnem ogledalu in sklonjena sunkovito odpeljala.

Med najdenim orožjem je bila tudi avtomatska puška ruski špagin, ki je bila najbrž uporabljena pri streljanju na policista.

Čez dobrih 10 minut so bili obveščeni, da se je 62-letnik na domačem dvorišču, ob prisotnosti nekaterih svojcev, sam poškodoval z revolverjem. Takoj mu je bila nudena prva pomoč, njegovo stanje je še vedno kritično. Preiskava poskusa umora še ni končana, osumljeni pa v preteklosti še ni bil obravnavan, njegov kazenski list je prazen. V preiskavi so mu zaplenili štiri kose dolgocevnega nelegalnega orožja in večjo količino različnega streliva. 

Pred skoraj desetletjem odmeval umor policista Kukoviča

Takrat 26-letni vojak Dušan Petrovčič iz Gabrovke je 22. avgusta 2014 v glavo ustrelil 39-letnega policista Damijana Kukoviča iz Slovenskih Konjic. Streljal je, ko sta ga Kuković in njegov kolega ustavila v Litiji med rednim nadzorom prometa, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Petrovčiča, ki je bil tudi ranjen, so prijeli še isti dan, Kukovič pa je končal v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je po treh dneh izgubil bitko za življenje.

Sodišče je Petrovčiču izreklo ukrep obveznega prihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, kar lahko traja največ pet let, v izjemnih primerih pa se lahko tudi podaljša. Za umor je sicer predvidena kazen najmanj 15 let zapora, vendar je Petrovčič, ki je bil po incidentu iz vojske odpuščen, kaznivo dejanje storil neprišteven.