Zanimivosti

Si želite biti fit, močni in v formi?

Oglasno sporočilo
12. 7. 2023, 11.00
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.14
Deli članek:

Mišice definirajo obliko našega telesa, poskrbijo za njegovo krepkost, mu predstavljajo oporo ter nas grejejo. In kaj potrebujejo za svojo rast? Ob ustreznem uživanju proteinskih napitkov lahko prispevamo k izgradnji mišic.

Proteini in mišičevje

Mišice sestavljajo dolga vzporedna vlakna, ki se lahko krčijo ali raztezajo. Tako ta organ lahko opravlja svoje delo – omogoča, da vstanemo, stojimo, se premikamo in hodimo. Če so mišice močne in dobro natrenirane, je telo krepko in stabilno. 

Vsako mišično vlakno je sestavljeno iz medsebojno prepletenih beljakovinskih (proteinskih) verig, te pa so iz aminokislin. Telo se neprestano ukvarja z obnovo, regeneracijo in prilagajanjem mišic trenutnim potrebam. 

Kdaj poteka izgradnja mišic? 

Izgradnja mišic poteka zgolj takrat, ko je zaradi ciljno usmerjenega treninga ali povečane telesne obremenitve potrebno več mišic. 

Poznamo dve vrsti povečanja mišične mase: mišično hipertrofijo in mišično hiperplazijo. Pri prvi gre za rast že obstoječih mišičnih vlaken, mišična hiperplazija pa označuje nastajanje novih mišičnih vlaken. 

Prehrana in potreba po proteinih (beljakovinah)

Mišična rast je pogojena z večjim vnosom hranil. Mišična vlakna se lahko krepijo ali na novo nastajajo takrat, ko imajo celice na voljo optimalno količino ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. 

Večina ljudi na kilogram svoje telesne mase dnevno potrebuje 0,8–1,0 g beljakovin. Potreba po beljakovinah pri profesionalnih ali ljubiteljskih športnikih, ki so aktivnejši od povprečja, je večja. Za vzdržljivostne in timske športe velja vnos 1,5 g na kilogram telesne mase, za športe moči pa ca. 2 g na kilogram telesne mase. Zato športna prehrana praviloma vsebuje veliko beljakovin.

Kaj priporočamo?

Sportness Instant prah za pripravo izotoničnega napitka, 750 g

Izotonični napitek pripravljen iz instant prahu Sportness Iso-Drink s sadnim okusom rdeče pomaranče vas med fizično dejavnostjo osveži in odžeja. Napitki iz ogljikovih hidratov in elektrolitov prispevajo k ohranjanju vzdržljivosti pri daljših telesnih naporih in povečujejo absorpcijo vode med telesno dejavnostjo. Vitamin C prispeva k sproščanju energije pri presnovi in ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Magnezij prispeva k ravnotežju elektrolitov, k sproščanju energije pri presnovi ter k delovanju mišic.

Na voljo v vseh prodajalnah dm in v spletni trgovini www.dm.si