Reka

FOTO: Bombaša sta izsiljevala trgovske centre in hotele

G.G./STA
29. 5. 2023, 16.45
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 16.47
Deli članek:

Na območju Reke sta podtaknila več eksplozivnih naprav, meni policija.

STA
Eden od osumljencev je nemški državljan, drugi pa ima nemško in hrvaško državljanstvo.

Policisti so ju pridržali v noči na nedeljo pred trgovskim centrom na območju Kostrene pri Reki zaradi suma, da sta pred tem v bližini trgovskega centra Pećine podtaknila bombo, ki je nato eksplodirala.

Danes so ju zaslišali na reškem državnem tožilstvu. Kot je na novinarski konferenci sporočila policija, sta moška od aprila domnevno storila več hudih kaznivih dejanj. Prvo naj bi bilo v Opatiji, kjer sta od trgovskega centra z grožnjami skušala izsiliti več milijonov evrov v kriptovalutah. Kaznivega dejanja jima ni uspelo izvesti, uspelo pa jima je podtakniti bombe pred trgovske centre. Policija poudarja, da ljudje zaradi hitrega ukrepanja policistov niso bili ogroženi v nobenem primeru.

STA
Policija ne izključuje možnosti, da sta bila pri svojem delovanju povezana še s kom.

Osumljenca sta po navedbah policije podobna ali enaka kazniva dejanja zagrešila tudi na ozemlju Nemčije. Po njihovih ugotovitvah je bil njun motiv izključno premoženjska korist. Za enega od njiju je bil že prej izdan evropski nalog za prijetje.

Na novinarski konferenci so policisti povedali še, da osumljenca odlično poznata sofisticirane tehnologije ne le za izvajanje kaznivih dejanj, temveč tudi za prikrivanje sledi. Dele za eksplozivne naprave sta kupovala preko temnega spleta, žrtvam pa sta grozila in jih izsiljevala preko elektronske pošte. Dodali so, da česa takšnega z vidika sofisticirane tehnologije in znanja storilcev na Hrvaškem še niso videli. "To je bil velik izziv za nas, zadovoljni smo, da nam je uspelo rešiti primer," so poudarili.