Vpletena tudi čivava

Na pašniku so jo do smrti poteptale krave, svojci od kmeta terjajo pravico

S.R.
5. 4. 2023, 11.13
Posodobljeno: 18. 5. 2023, 13.18
Deli članek:

Svojci pokojne od kmeta, lastnika krav, ki so zagrešile usodno dejanje, terjajo 260.000 evrov odškodnine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Primer, ki se trenutno vrti na enem od sodišč na avstrijskem Tirolskem in v katerem se čaka le še na razsodbo, je povezan s smrtonosnim dogodkom, ki se je poleti leta 2017 odvil na tirolskem pašniku. Tam je za posledicami surovega napada krav življenje izgubila 70-letna ženska.

Starejša gospa se je tistega junija s svojo prav tako 70-letno sorodnico podala na goro Kranzhorn v bližini avstrijsko-nemške meje. S seboj sta imeli tudi žepnega psa pasme čivava. Pred seboj sta sicer opazili čredo krav, ki so se mirno pasle na pašniku, a se nista zavedali, da se skupina krav dojilj nahaja tudi za njima. Slednje so se v nekem trenutku pognale proti pohodnicama in ju s hrbta poteptale. Če jo je sorodnica žrtve odnesla le z lažjimi poškodbami, pa je prva 70-letnica kljub hitremu posredovanju kmeta na kraju umrla.

Po navedbah časnika je v ponedeljek na sodišču potekala zadnja obravnava v civilni tožbi, ki jo je zoper kmeta sprožila družina pokojne, poroča tirolski časnik Tiroler Tageszeitung. Kot je na tej obravnavi še enkrat zatrdil odvetnik svojcev žrtve, krave, ki so se pasle na pašniku, niso bile ustrezno zavarovane oziroma ni bilo ustrezno poskrbljeno za varnost drugih morebitnih sprehajalcev. Odvetnik kmeta je na drugi strani poudaril, da so na območju pašnika na nevarnost opozarjale opozorilne table. Na mizi je bilo tudi vprašanje, ali je bil pes v kritičnih trenutkih na povodcu ali ne, pri čemer dokončnega odgovora na to vprašanje niso dočakali. Po poročanju časnika gre kmalu pričakovati razglasitev sodbe. Svojci pokojne od kmeta sicer terjajo 260.000 evrov odškodnine.