Umrla na maturantskem izletu

Zdravnica zanikala, da je odgovorna za smrt dijakinje

R.T.
30. 1. 2023, 10.54
Posodobljeno: 30. 1. 2023, 11.00
Deli članek:

Klara Cvenkel je bila v času tragedije študentka drugega letnika medicine.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

28-letna zdravnica ljubljanskega kliničnega centra Klara Cvenkel je obtožena kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti. Na predobravnavnem naroku v Ljubljani je dejala, da krivde ne priznava, poroča Večer.

Cvenkel je avgusta 2017 bila kot 22-letna študentka drugega letnika medicine v reševalni ekipi na maturantskem izletu Gimnazije Poljane v Ljubljani, ko je 26. avgusta umrla 18-letna Anja K.

Tožilstvo Cvenkel v obtožnici očita, da je napačno ocenila zdravstveno stanje dijakinje in da bi morala angažirati zdravniško pomoč; prepričani so, da bi Anji lahko pomagali, če bi v bolnišnico prispela pravočasno.

Bolečine in slabost

Anjino zdravstveno stanje se je začelo slabšati v petek, 25. avgusta 2017. Zaradi hudih bolečin v trebuhu in slabosti ni šla v nočni klub, temveč nazaj v hotel. Najboljša prijateljica in sošolec, ki sta jo spremljala, sta trkala po vratih hotelske sobe Cvenkel, ki pa je bila v nočnem klubu. Mislila sta, da je zdravnica. Dijaka sta jo našla okoli petih zjutraj, Anja je takrat bila že podhlajena. Izgubljala je zavest, sošolcev ni več prepoznala, a Cvenkel ni poklicala reševalcev. Dala ji je neki prašek, da bi se izbruhala.

Nekatere priče, zaslišane v sodni preiskavi, so povedale, da Cvenkel Anje ni pretipala, niti ji ni izmerila utripa. Menila naj bi, da so bolečine v trebuhu posledica skorajšnje menstruacije, zastrupitve s hrano, prekomerne količine alkohola ali v pijačo podtaknjene snovi. Anjo naj bi tudi vprašala, ali želi v bolnišnico – sprva naj bi ji odgovorila, da ne, nato pa si je premislila. Cvenkel se je na koncu odločila, da počakata do zjutraj. In je odšla.

Ker je bilo z Anjo vedno slabše, so se spet lotili iskanja Cvenkel. Našli so jo okoli pol desetih dopoldne, a se je šele na pobudo vodiča odločila, da bosta šla z njim preveriti, kako je Anja. Ta takrat ni bila več pri zavesti.

Krvavela v trebušno votlino

Reševalci iz tri minute vožnje oddaljene bolnišnice so hitro prispeli, a za Anjo prepozno. Ponoči je izgubila preveč krvi, zato je njeno srce nekaj po poldnevu prenehalo biti. V bolnišnici so ugotovili, da je bil zastoj srca posledica rupturirane zunajmaternične nosečnosti, krvavela je v trebušno votlino. Da je noseča oziroma zunajmaternično noseča, pa maturantka ni vedela, zato te anamneze študentki medicine ni mogla dati.

Kdaj se bo sojenje začelo, za zdaj še ni znano, še poroča Večer.