Špela Peternel

Vodja "vesele" sekte pravnomočno oprana krivde zaradi zastaranja

J.V.
24. 1. 2023, 15.50
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 16.09
Deli članek:

Lani poleti je ljubljansko okrožno sodišče s sklepom ustavilo postopek zoper vodjo sekte Happy Happy, in sicer, zaradi zastaranja. Zdaj tako ugotavljajo še višji sodniki.

Arhiv Svet24
Špela Peternel je vodja sekte Happy happy.

Kaznivi dejanji naj bi Špela Peternel zagrešila marca 2011 in 2012. V prvem primeru naj bi dacarjem pozabila plačati za okrog 106 tisoč evrov, v drugem 90 tisoč evrov. Zagrožena kazen je od pol leta do tri leta zapora.

Pisali smo že, da so se organi pregona z zadevo začeli ukvarjati leta 2013, obtožnica je bila vložena leta 2017, potem pa se je spis pet let "tenstal" na sodišču. Ko se je postopek končno pričel, je Peternelova vedno znova postregla s kakšnim izgovorom, da se ni prkazala na sodniji.

Aprila lani je le zavrnila krivdo, potem pa so se pričele težave z vročanjem sodnih pošiljk, saj danes živi na Hrvaškem. Primer je medtem 14. julija lani zdrvel v zastaranje. Tožilstvo se je sicer pritožilo, a so zastaranje pred dnevi potrdili še ljubljanski višji sodniki in primer pravnomočno zapečatili.

Peternel je bila pred leti kot vodja sekte Happy happy skupaj s svojim centrom za sprostitev in kvalitetno življenje Sina 5, d. o. o., (ki je končal v stečaju) obtožena več poslovnih goljufij in pranja denarja. Tudi ta postopek se je končal v njeno korist, saj je tožilstvo leta 2016 umaknilo obtožnico, s katero ji je očitalo oškodovanje v višini 1,7 milijona evrov.