Tudi Golob jo ima

Predsednica Nataša Pirc Musar s po meri izdelano vojaško jakno

R.T.
24. 1. 2023, 14.41
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 18.24
Deli članek:

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je večkrat pojavila v javnosti v usnjeni jakni, na kateri je tako kot pri vojakih označeno njeno ime.

Igor Napast
Nataša Pirc Musar je jakno prejela ob nastopu predsedniške funkcije.

To so opazili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij. Eden izmed njih je na Twitterju zapisal: "V Dražgošah smo dobili novega Mavericka." Gre za glavnega junaka duologije ameriških filmov Top Gun, ki govori o zgodbi pilota ameriške vojske, ki ga je upodobil znani igralec Tom Cruise.

Podobno jakno kot Natata Pirc Musar je pred tem nosil tudi njen predhodnik Borut Pahor. Zato smo v uradu predsednice preverili, kje jo je predsednica dobila in za kakšno jakno gre.

Robert Balen
Nataša Pirc Musar ima jakno po meri.

"Črn usnjen jopič, ki ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar nosila v Dražgošah in na Osankarici, je del uniforme letalskih enot Slovenske vojske, ki skladno z navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti uniform Slovenske vojske pripada generalom, predsednikoma republike in vlade ter ministru za obrambo," so pojasnili v uradu predsednice. Dodali so, da ga je Pirc Musar, ki je hkrati tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, prejela ob nastopu predsedniške funkcije.

Jakno je sicer izdelalo podjetje Leder Herman iz Dolan v občini Cirkulane. Slovenska vojska jo je za predsednico naročila 19. decembra, dobavljena pa je bila v začetku januarja. Tako jakno ima tudi predsednik vlade Robert Golob, so nam še sporočili iz Slovenske vojske.

Jakna po meri

Direktor zgoraj omenjenega podjetja Andrej Lilija je za Večer pojasnil, da že dolga leta sodelujejo s Slovensko vojsko, posle pa pridobivajo na razpisih, na katere se lahko prijavi kdor koli. Vedno so bili najbolj ugodni ponudnik, zagotavlja Lilija. Hkrati so v družbi, ki sicer deluje že več kot 50 let, zelo ponosni, da Slovenska vojska izbere slovenske proizvajalce.

Jakne so izdelane po standardih, ki so jih za vojsko postavili drugi oblikovalci. Na vprašanje, ali so jakne za slovenske državnike izdelane po meri, je odgovoril Lilija pritrdilno in pojasnil, da so državnike premerili, preden so jim izdelali jakne.