Razbili kriminalno združbo

FOTO: Dolžnika prisilili, da bi prodal lasten organ in jim tako poplačal svoj dolg

J.P., S.R.
17. 1. 2023, 12.59
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 14.58
Deli članek:

Podrobnejše informacije o razbitju kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodaje droge, so na novinarski konferenci predstavili slovenski in avstrijski kriminalisti.

policija.si
Preiskavo so podrobneje predstavili direktor uprave kriminalistične policije na GPU David Antolovič (na sredini), vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Primož Donoša (desno) in vodja urada državne kriminalistične policije Salzburg Christian Voggenberger (levo).

Slovenska policija je v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi prejšnji teden zaključila obsežno, dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s preprodaje droge. Preiskavo je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo.

Izsledke preiskave so na današnji novinarski konferenci predstavili direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi David Antolovič, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša in vodja urada državne kriminalistične policije Salzburg Christian Voggenberger.

Dejavni predvsem v Sloveniji in Avstriji

Kriminalisti so ovadili skoraj 50 članov razbite mamilarske združbe, ki je delovala predvsem v Sloveniji in Avstriji. Hudodelska združba, ki je bila sestavljena iz dveh skupin, naj bi izvirala iz Bosne in Hercegovine. Ena skupina naj bi poleg konoplje in kokaina prodajala še heroin, druga pa amfetamin. Trije osumljenci so se poleg tega ukvarjali tudi s prodajo orožja.

Nekateri člani združbe so drogo preprodajali tudi širše po Evropi, med drugim v Črni gori, Italiji ter na Nizozemskem. Eden izmed osumljencev je bil tudi neposredno vpleten v izdelavo amfetaminov in organiziral pridelavo konoplje v več prirejenih prostorih na širšem območju Ljubljane.

policija.si
V okviru hišnih preiskav so zasegli drogo, gotovino in orožje.

Veliko iznajdljivosti

Kot je uvodoma pojasnil Antolovič, so v preiskavi slovenski kriminalisti sodelovali z avstrijskimi kolegi, bila pa je posebna, ker je zahtevala veliko ustvarjalnosti pri pridobivanju ključnih dokazov. V zvezi s tem je tudi poudaril, kako nujna je posodobitev postopkovne kazenske zakonodaje.

Usluge za uspešen zaključek je pripisal požrtvovalnosti kriminalistov, ki so se odrekali svojemu prostemu času, in sodelovanju s tožilci. Dodal je še, da mednarodno preiskovanje kaznivih dejanj ne pozna meja.

Še enkrat je opozoril na ogromne težave pri zbiranju dokazov, saj zaradi hitrega razvoja informacijskih tehnologij določenih preiskovalnih ukrepov ni več mogoče uporabljati. Zato je potrebno zakonsko urediti že obstoječe in zakonsko dopustne ukrepe.

Dodal je še, da so 11 hišnih preiskav opravili tudi preiskovalni sodniki.

policija.si
V okviru hišnih preiskav so zasegli drogo, gotovino in orožje.

Prodaja organa

Sledil je Donoša, ki je pojasnil, da je združbo vodil 31-letnik z Jesenic. Skupaj z 29-letnikom iz Ljubljane je organiziral skupino oseb, ki so stanovanjske hiše prirejale za proizvodnjo drog. Z njima je v navezi bil še državljan Srbije ter 34-letni Slovenec iz Bosne in Hercegovine.

Združbe so si izmenjevale vozila za transport droge in kurirje. Prav tako je del združbe zagrešil tatvino elektrike z obvodom – dolg, ki so ga pridelali na letni ravni, znaša 50.000 evrov.

Omenjeni 34-letnik je organiziral prevoz večjega števila vojaškega orožja v Nemčijo in Belgijo, ki pa je bilo nato zaseženo v Nemčiji. Po tem zasegu se je del združbe preselil na območje Salzburga in tam nadaljeval s svojimi aktivnostmi.

Drogo so tihotapili tudi po planinskih poteh in se srečevali na vrhovih. Preiskovalci so zasledili primer, da so dolžnika prisilili, da bi prodal lasten organ in jim tako poplačal svoj dolg.

V sklopu preiskave so pri 28 osumljenih opravili 50 hišnih in drugi preiskav. Poleg droge so zasegli tudi za 300.000 evrov opreme, dve avtomatski puški, dve pištoli in puško ter 300.000 evrov gotovine. Zoper 39 oseb so podali kazensko ovadbo zaradi kazniva dejanja s področja droge in orožja. Vodja z Jesenic je do zaključka preiskave pridobil za milijon evrov protipravne premoženjske koristi, a se preiskava njegovih financ še nadaljuje.

Kriminalisti so tako pred sodnika spravili 15 osumljenih, zoper 14 je bil odrejen pripor.

policija.si
V okviru hišnih preiskav so zasegli drogo, gotovino in orožje.

Kupovali v Sloveniji in preprodajali v Avstriji

Avstrijsko plat zgodbe je nato predstavil Voggenberger, ki je pojasnil, da so avstrijski kriminalisti na začetku poletja 2022 prejeli indice, da naj bi danes 33-letni bosanski državljan in 38-letni Avstrijec na območju Salzburga trgovala z večjimi količinami prepovedane droge, ki sta jo kupovala v Sloveniji. Na podlagi odredbe državnega tožilstva v Salzburgu se je nato začelo tajno opazovanje osumljencev. Pozneje so prejeli še en indic, in sicer, da naj bi na območju Salzburga z večjimi količinami droge, kupljene v Sloveniji, trgovala tudi 32-letni bosanski državljan in njegov 42-letni brat. Kupec te droge je bil po navedbah Voggenbergerja zgoraj navedeni danes 33-letni državljan BiH.

policija.si
V okviru hišnih preiskav so zasegli drogo, gotovino in orožje.

Ko so avstrijski preiskovalni organi vzpostavili stik s slovenskimi kolegi, so ugotovili, da preiskava poteka tudi v Sloveniji in da so njihove osumljence kot kupce droge že identificirali tudi slovenski kriminalisti. Avstrijski kriminalisti so nadaljevali s tajnim opazovanjem kurirja, ki je večinoma prihajal v Salzburg. Predaja droge je najbolj pogosto potekala v eni od javnih hiš na območju Salzburga, a policijska kontrola ni bila možna, brez da bi s tem razkrili preiskavo v Sloveniji. Ugotovili so še, da je v trgovino z drogo skupaj z bratoma iz BiH vpleten še 64-letni avstrijski državljan. Vzporedno s to preiskavo je potekala še ena kriminalistična preiskava na območju Zgornje Avstrije, in sicer zoper tri nadaljnje osebe, ki pa so drogo kupovale od salzburške kriminalne združbe. Eno od teh oseb so novembra lani po predaji droge aretirali, v nadaljevanju pa so aretirali še prodajalca, že navedenega 42-letnega bosanskega državljana iz salzburške združbe.

Slovenski in avstrijski kriminalisti so nato novembra lani sprejeli načrt, da glavne storilce v preiskavi v obeh državah aretirajo istočasno. To se je nato odvilo 9. januarja. Na območju Salzburga so aretirali pet avstrijskih državljanov, starih 22, 23, 25, 38 in 64 let, ter dva državljana BiH, stara 32 in 33 let. Ob tem so avstrijski kriminalisti v okviru 12 hišnih preiskav, vključno z eno v Nemčiji, zasegli 12.516 gramov marihuane, 792 gramov kokaina, dve luksuzni osebni vozili, motorno kolo, štiri luksuzne zapestne ure in gotovino v višini več kot 500.000 evrov. Zasegli so tudi mobilne telefone, računalnike, nosilce podatkov, ročno strelno orožje, strašilno pištolo, anabolike, steroide in zdravila. Voggenberger je obenem izpostavil odlično sodelovanje s slovenskimi policijskimi in pravosodnimi organi.