Primer se vleče

Upokojenca obsodili, ker je na črno prodajal koledarje za 70 centov

R.T.
11. 1. 2023, 21.45
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 21.55
Deli članek:

76-letni upokojenec iz Koprivnice na Hrvaškem je že štiri leta zapleten v sodni postopek zaradi prodaje katoliških koledarjev »na črno«.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Upokojenec je 13. decembra leta 2018 ob vhodu na tržnico v Koprivnici prodajal katoliške zidne koledarje, ki jih je prej nabavil v knjižnici. Težava je v tem, da ni imel prijavljene dejavnosti, ki bi mu dovoljevala, da se zakonito ukvarja s prodajo.

Imel pa je veliko smolo. Že svoj prvi koledar je brez izdaje računa prodal carinski uslužbenki pod krinko, ki je na tržnici prežala na nepravilnosti. Za koledar je zahteval pet kun (slabih 70 centov). Carinska uslužbenka je poskočila, pokazala svoj pravi obraz in mu zasegla okoli 60 koledarjev.

Nesrečnež je najprej priznal, da je brez izdaje računa prodal koledar. V prekrškovnem postopku so mu naložili plačilo 600 kun in še 200 kun za stroške postopka. Upokojenec se je pritožil in šele februarja so ponovno razsodili, da mora plačati globo. Na višji instanci so takoj zatem razveljavili sodbo zaradi nepravilne obrazložitve ob zasegu predmetov, poroča Index. Primer je spet romal na prvo stopnjo in novembra lani so ga zopet spoznali za krivega in mu naložili plačilo 600 kun. Možak se je ponovno pritožil, tako da primer še ni zaključen.