rešitev prihaja

Rusija pošilja reševalno misijo po tri astronavte, obtičale v vesolju

M. T. V.
11. 1. 2023, 19.00
Deli članek:

Potem ko je prejšnji mesec kapsulo, s katero bi se lahko vrnili na Zemljo, zadel meteoroid in jo onesposobil, so trije astronavti obtičali na Mednarodni vesoljski postaji.

Profimedia
Poškodovana reševalna kapsula

Sredi decembra je na Mednarodni vesoljski postaji zasidrano kapsulo Soyuz MS-22 zadel meteoroid, zaradi česar je iz nje v vesolje odtekla hladilna tekočina. To pomeni, da bi se kapsula pri vrnitvi v zemeljsko atmosfero lahko preveč segrela, zato so jo razglasili za neuporabno. To pa predstavlja veliko težavo, saj je na vesoljski postaji trenutno sedem astronavtov in le eno plovilo za vrnitev na Zemljo, ki pa lahko sprejme le štiri potnike. Trije astronavti so tako 'obtičali' v vesolju.

Ruska vesoljska agencija se je zato odločila, da bo ponje poslala reševalno odpravo. Sicer marca načrtovan polet na postajo so prestavili na februar, da bodo domov čim prej odpeljali ruska kozmonavta Sergeja Prokopjeva in Dmitrija Petelina ter ameriškega astronavta Francisca Rubia. Vesolje je eno od redkih področij, kjer ZDA in Rusija očitno še sodelujeta.

Poškodovano vozilo bo nato domov priletelo brez človeške posadke, a šele po tem, ko bo na postajo prišla nadomestna kapsula.

Takole je iz vozila odtekla hladilna tekočina: