umor pod Kapelo

Morilec mladega Solkanca po enem letu še ni za zapahi

Ana Cukijati
11. 1. 2023, 19.31
Deli članek:

Mineva natanko leto dni od umora 26-letnega Solkanca, ki se je zgodil na pešpoti pod samostanom Kostanjevica. Enajstega januarja lani je njegovo truplo na Streliški poti zjutraj našla sprehajalka iz Gorice. Od tedaj novogoriški policisti in kriminalisti skupaj z italijanskimi kolegi intenzivno iščejo neznanega storilca, ki je T. P. večkrat zabodel.

Leo Caharija
Prizorišče umora so policisti pregledali tudi z dronom.
 Je bila kriva konoplja?
Ugibanja pretresenih Novogoričanov so se vrtela okoli vprašanja, ali se je nemara 26-letni mladenič ukvarjal s preprodajo nedovoljenih substanc. Domačini, ki še vedno ne najdejo razlage za tak obračun, pripovedujejo, da naj bi pokojni preprodajal konopljo. Motiv za umor bi se tako lahko najverjetneje skrival v teh poslih. 

Leto dni po tem, ko je sprehajalka iz Gorice pod frančiškanskim samostanom Kostanjevica naletela na truplo 26-letnega Solkanca T. P., njegovega krvnika še niso prijeli. Novogoriški kriminalisti umor še vedno intenzivno preiskujejo in pri tem aktivno sodelujejo z italijanskimi kolegi. Večina sledi naj bi vodila prav čez mejo, v Italijo. Na novogoriški policijski upravi so v teh dneh potrdili, da še vedno poteka obsežna in zahtevna kriminalistična preiskava tako pri nas kot čez mejo. Truplo so namreč našli tik ob državni meji, zato so novogoriški kriminalisti o najdbi moškega trupla takoj obvestili tudi italijanske varnostne organe, ki pri preiskavi vseskozi sodelujejo s slovensko policijo in izvajajo podobne naloge na njihovem območju. »Novogoriški kriminalisti poskušajo v sklopu omenjene preiskave ugotoviti okoliščine oziroma motiv, zakaj se je januarja lani zgodil umor 26-letnega moškega,« so povedali. Predkazenski postopek, ki še poteka, vseskozi usmerja novogoriško tožilstvo. Vodja Damijana Bandelj je povedala, da zadevo še vedno vodijo proti neznanemu storilcu oziroma je v fazi odkrivanja storilca. »Pri preiskovanju naši organi sodelujejo z italijanskimi,« je potrdila.

V preiskavi uporabili dron, službene pse ...

Spomnimo, pokojni pri sebi ni imel telefona in dokumentov, v bližini pa je bilo njegovo kolo. Obdukcija na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino je med drugim razkrila, da je bila ena od vbodnih ran v vitalne organe, ki jih je napadalec zadal Solkancu, usodna. Kriminalisti, kriminalistični tehniki in forenziki so si lani temeljito ogledali ožje in širše območje najdbe trupla ter zavarovali številne sledi in dokaze. »Za ogled kraja smo poleg vseh tradicionalnih kriminalističnih postopkov uporabili tudi policijski dron, pri ogledu pa je sodeloval še vodnik službenega psa za iskanje bioloških sledi,« je tedaj pojasnil vodja novogoriških kriminalistov Marino Pangos. Poleg tega so policisti opravili več razgovorov z občani in svojci pokojnega. Potrkali so na vrata številnih Novogoričanov – prijateljev in znancev pokojnega – ter iskali indice, ki bi jih lahko pripeljali do njegovega krvnika ter motiva krvavega obračuna.

Leo Caharija
Motiv za smrt Solkanca še vedno ostaja neznan.

Motiv še vedno ni potrjen?

Ugibanja pretresenih Novogoričanov so se vrtela okoli vprašanja, ali se je nemara 26-letni mladenič ukvarjal s preprodajo nedovoljenih substanc. Domačini, ki še vedno ne najdejo razlage za tak obračun, pripovedujejo, da naj bi pokojni preprodajal konopljo. Motiv za umor bi se tako lahko najverjetneje skrival v teh poslih. Na novogoriški policijski upravi so dodali, da drugih podrobnosti zaradi obsežne kriminalistične preiskave, ki še vedno poteka, ne nazadnje tudi zaradi policijske tehnike in metodike dela, javnosti v tem trenutku še ne morejo posredovati. Več bodo razkrili, ko bodo kaznivo dejanje temeljito preiskali.