Huda nesreča v Zidanem mostu

FOTO: Kabino odtrgalo in jo skupaj s češkim državljanom odneslo na nabrežje reke Save

S.R.
7. 1. 2023, 07.47
Posodobljeno: 7. 1. 2023, 19.57
Deli članek:

Policisti so sporočili več informacij o hudi nesreči, ki se je ponoči zgodila na železniški postaji v Zidanem mostu in v kateri jo je huje skupil državljan Češke.

Bobo
Železniška postaja Zidani most.

Zgodilo se je malo po 1.30 uri. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, se je na železniški postaji v Zidanem mostu prevrnil tovorni vagon, naložen s transformatorsko postajo. V nesreči se je huje poškodovala ena oseba, ki je padla okoli deset metrov globoko na brežino reke Save.

Na kraju so posredovali gasilci PGE Celje in PGD Laško, ki so poškodovano osebo z vrvno tehniko rešili z brežine. Obenem so vagon za posebne namene pregledali, saj se na njem nahajata dva rezervoarja za pogonsko gorivo in akumulatorja. Zaradi morebitnega razliva naftnih derivatov so preventivno pregledali tudi vodno površino reke Save do Radeč. V nesreči je nastala znatna škoda. Kot so po poročanju STA pojasnili na Slovenskih železnicah, je prevoz izrednega tovora izvajal zunanji izvajalec.

Pristal v celjski bolnišnici

Več pojasnil o nesreči so pozneje posredovali celjski policisti, ki so potrdili, je šlo za izredni prevoz večjega tovora. V nesreči se je poškodoval državljan Češke, ki je bil v posebni kabini za vagonom, ki se je prevrnil. Kabino je ob tem odtrgalo in jo odneslo na nabrežje reke Save. Češki državljan je ob tem utrpel hude poškodbe in so ga z reševalnim vozilom prepeljali v celjsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Policisti vzrok nesreče še ugotavljajo, ogleda kraja, ki še poteka, pa sta se udeležili tudi državna tožilka in preiskovalna sodnica. Materialna škoda bo zelo visoka, so še pojasnili policisti. Železniški promet v Zidanem Mostu je bil približno tri ure povsem onemogočen, od zgodnjih jutranjih ur pa poteka po enem tiru.

Za sanacijo odgovorni izvajalci prevoza

Kot je za STA pojasnil vodja intervencije s celjske poklicne gasilske enote Klemen Jeranko, je kabina specialnega vagona padla v Savo, a v njej ni bilo večjih količin goriv. "Šlo je za nekaj malega hidravličnih tekočin, ki ostanejo v ceveh, približno 10 litrov, kar smo zajezili in preprečili, da bi se kakšni madeži nadalje razlili," je dejal.

Na tirih so medtem iz vagona prečrpali približno 500 litrov goriva, ki je po nesreči ves čas rahlo iztekalo. "Da bi to preprečili, smo se ga odločili prečrpati, sanirati in odpeljati," je pojasnil. Okoli kabine so medtem gasilci napeljali lovilna črevesa in pivnike, da bi ob morebitnem najmanjšem iztekanju zajezili tudi to. Kabina je zdaj po Jerankovih besedah zavarovana, sanacija pa je na strani izvajalcev prevoza.