šolski izleti

Izlet osnovnošolca v London je za marsikaterega starša predrag

Estera Korošec
7. 1. 2023, 06.50
Deli članek:

Številne osnovne šole v Spodnjem Podravju učencem zadnje triade ponujajo tri- ali štiridnevno jezikovno ekskurzijo v London. S tem starše seznanijo že v začetku šolskega leta. Če je zanimanja dovolj, pridobijo ponudbo turistične agencije. Slednja nato pripravi program in v celoti prevzame organizacijo. Ker gre za precejšen strošek, med 500 in 600 evri, številni starši, pa tudi nekateri šolniki, tovrstnim ekskurzijam niso naklonjeni.

arhiv
V štirih dneh si učenci v glavnem mestu Velike Britanije ogledajo znamenitosti.

Ravnateljica OŠ Ljudski vrt Ptuj Tatjana Vaupotič Zemljič je poudarila: »Seveda je potovanje v tujino in sposobnost učenja tujega jezika v njegovem naravnem okolju nekaj, kar je zelo dobrodošlo, je pa ekskurzija v London velik finančni zalogaj za starše in velika odgovornost za spremljevalce. Glede na socialno sliko naših družin vemo, da je za mnoge to (pre)velik zalogaj.«

Celoten strošek hitro naraste na tisoč evrov

Zaradi številnih pritiskov staršev je Vaupotič Zemljičeva tokrat popustila in marca bo več kot polovica devetošolcev OŠ Ljudski vrt v organizaciji turistične agencije odpotovala v glavno mesto Velike Britanije. Cena za štiridnevno ekskurzijo znaša okoli 600 evrov, starši lahko strošek poravnajo v več obrokih. »Celoten strošek prav gotovo ne bo manjši od 900 evrov, saj je treba doplačati dodatno prtljago, zavarovanje in oglede, pa otroku dati tudi kakšen evro za na pot. Prepričana sem, da je to za veliko družin precejšen zalogaj; nekateri bodo verjetno najeli kredit, samo da bodo svojemu otroku to lahko omogočili. Na sestanku smo staršem tudi povedali, da nobeden izmed njih ni slab, če svojega otroka ne bo poslal v London, ker mu finančne zmožnosti tega pač ne dopuščajo ali pa je presodil, da ima kakšne druge zadržke. Nekaterim je nerodno reči, da je to zanje prevelik strošek,« je izpostavila sogovornica in dodala, da gre tudi za veliko odgovornost učiteljev, ki bodo otroke spremljali v osemmilijonsko velemesto.

Organizirajo izlete, kjer lahko sodelujejo vsi

Silvestra Klemenčič, ravnateljica OŠ Žetale, ni naklonjena tako dragim šolskim ekskurzijam, predvsem zaradi različnega ekonomskega statusa družin. Po njenem mnenju mora osnovna šola ponujati dejavnosti, ki so dostopne vsem učencem. »Mi organiziramo samo izlete in ekskurzije, na katerih lahko sodelujejo vsi. V London naši učenci v okviru šole ne potujejo, to bi si res lahko privoščila samo peščica staršev. Nekateri imajo že velike težave s plačilom zimske šole v naravi.«

Na OŠ Markovci so že pred leti na svetu staršev sprejeli sklep, da ekskurzije v London ne bodo več prakticirali. Predvsem zato, ker si vsi starši tako dragega izleta v tujino ne morejo privoščiti. »Že tako je med učenci vsak dan prisotno razslojevanje, s takimi ekskurzijami pa ga samo še bolj potenciramo,« je povedal ravnatelj Ivan Štrafela.

Profimedia
Zagotovo si vsi učenci želijo odpotovati v London, a si žal vse družine tega ne morejo privoščiti.

Tudi OŠ Dornava in Podlehnik učencev zadnje triade ne napotujeta v London. »Take pobude od staršev nismo prejeli, bi pa se prav gotovo o njej pogovorili. Je pa naša šola v socialno šibkejšem okolju in za marsikoga je že strošek zimske šole v naravi, ki znaša okoli 250 evrov, previsok,« je dejal Dejan Kopold, ravnatelj OŠ Podlehnik.

Nekateri ravnatelji ekskurziji v London naklonjeni

Na OŠ Mladika učence osmega in devetega razreda že vrsto let peljejo na jezikovno ekskurzijo v London. Po besedah ravnatelja Bogomirja Širovnika je glavni razlog stik z avtohtonimi govorci tujega jezika. Starši so bili o vsem obveščeni že v začetku šolskega leta, nekateri pa izbrani agenciji že plačujejo mesečne obroke. Letos se je prijavilo 55 učencev, kar je več kot 60 odstotkov. V London bodo odpotovali marca. Cena je 490 evrov brez stroškov zavarovanja in doplačila za prtljago. »Omenjena ekskurzija je del nadstandardnega programa in jo izvedemo le ob privolitvi več kot 60 odstotkov staršev na vsaki dve leti,« je povedal Širovnik.

Tudi drugi dve ptujski šoli, Breg in Olge Meglič, skupaj z agencijo peljeta učence na ekskurzijo v London. Oboji so bili tam že septembra. Strošek za štiri dni je bil okoli 500 evrov. Tudi 40 hajdinskih osmo- in devetošolcev je bilo septembra v Londonu, drugo leto pa bo znova na vrsti Berlin. Vsako drugo leto se torej ti dve prestolnici izmenjujeta. Ravnatelj Mitja Vidovič izpostavlja več prednostni tovrstnih ekskurzij v tujino (spoznavanje kulture, arhitekture, jezika): »Razumem, da si vsi tega ne morejo privoščiti, ampak dejstvo je, da je tako potovanje s pomočjo šole veliko cenejše, kot bi bilo drugače. Marsikomu je tudi veliko bolj dostopno, da na ekskurzijo pošlje samo enega otroka, kot pa da bi v London odpotovala celotna družina. Je pa ta strošek enak ceni enega povprečnega pametnega telefona, ki ga imajo dandanes že skoraj vsi.« Lani so London »v živo« doživeli skoraj vsi učenci, tudi iz socialno ogroženih družin. Cena paketa je znašala okoli 500 evrov.

Profimedia
Na šolah pravijo, da so potovanja v London koristna predvsem zaradi učenja jezika in spoznavanja kulture.

OŠ Kidričevo že od leta 2012 učencem ponuja možnost odhoda v prestolnico Anglije. Štiridnevni izlet po ceni okoli 600 evrov so izvedli že junija lani, od 51 učencev pa se jih je udeležilo 36.

V Gorišnici so najprej ponudili odhod v London samo nadarjenim učencem, nato so želeli zraven tudi drugi. Zanimanje je vsako leto veliko – v tem šolskem letu so se prijavili skoraj vsi učenci osmega in devetega razreda, in sicer 69. »Imamo same dobre izkušnje, učenci komaj čakajo odhod, nekateri vse leto pridno varčujejo,« je povedal ravnatelj Milan Šilak. Cena za štiri dni znaša 548 evrov in jo je mogoče poravnati v več obrokih.

Ekskurzija kot motivacija za učenje angleščine

Kar nekaj osnovnih šol v Spodnjem Podravju pri izvedbi šolskih ekskurzij v London sodeluje z LTA Pragersko, organizatorjem jezikovnih potovanj in jezikovnih tečajev v tujini. Po besedah Vesne Košir Šalabalija, lastnice omenjenega podjetja, lahko na leto organizirajo med 40 in 50 takih šolskih ekskurzij.