Kdaj bodo snežinke osrečile smučarje?

Smučarjem je vreme na začetku sezone vse prej kot naklonjeno

Neva Blazetič, S.D.
6. 1. 2023, 20.40
Deli članek:

Kaninskemu smučišču, ki obratuje od 23. decembra, vremenske razmere na začetku sezone niso naklonjene. Pretopla zima je stopila precej snega: na začetku ga je bilo za poldrugi meter, zdaj je snežna odeja debela le 40 centimetrov. Med novoletnimi prazniki zaradi vetra in megle smučišče ni obratovalo.

Primorske novice
Letošnja smučarska sezona se ni začela obetavno.

Kaninsko smučišče obratuje od 23. decembra, žal pa med novoletnimi prazniki niso imeli sreče z vremenom. Pihal je namreč močan severovzhodnik, več kot sto kilometrov na uro, 3. januarja pa je smuko za nameček preprečila gosta megla. »Topla zima tudi Kaninu povzroča preglavice. Deževalo sicer ni, se je pa sneg topil,« potrjuje direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

Upajo, da bo snežilo

»Snežne padavine bi bile zelo dobrodošle, saj je na smučišču samo še 40 centimetrov debela snežna odeja, zato delujeta zgolj progi Podi in Prevala. Na progi Skripi je premalo snega. Upamo, da bo držala vremenska napoved in bo konec tedna snežilo. Če bi se snežna odeja odebelila za vsaj 30 centimetrov, bi bili zelo zadovoljni. Na srečo smo proge pravočasno steptali, da imamo vsaj snežno podlago. Sistem gazex za daljinsko proženje plazov smo uspešno preizkusili,« se Božič Badaličeva s smučarji nadeja dodatnega sneženja. Kot pravi, je smučišče povezano s Sello Neveo, kjer pa so proge precej ledene. Zaradi vseh okoliščin se z velikim obiskom ne morejo pohvaliti. Je pa bila med gosti polovica tujcev, predvsem Madžarov, Nizozemcev, Angležev in Francozov. »December in januar za smuko na Kaninu nista najboljša meseca. Bomo videli, kako bo letos januarja,« si več pozitivnih novic obeta Božič Badaličeva. Predprodaja smučarskih vozovnic ni bila najboljša, je pa bila pričakovana glede na podražitve.

Primorske novice
Namesto da bi se spuščali po belih strminah, je na vse več smučiščih videti delce zemlje pod skromno snežno odejo.

V Bovcu približno 60-odstotno zasedeni

Direktor zavoda Turizem Dolina Soče Viljam Kvalič ocenjuje, da je bila zasedenost turističnih postelj v Posočju okoli 60-odstotna, pri čemer vse zmogljivosti niso bile na voljo. Okoli 500 gostov je na Bovško pritegnil tradicionalni, že 15. festival Boff, na katerem so od 27. do 30. decembra prikazali 31 filmov o naravi in »outdoor« športih.

Vremenska napoved smučiščem ni naklonjena, še manj pa draginja, saj izdelava kompaktnega snega dobesedno žre energijo.

»Upali smo na več snega na Kaninu in da bi zasnežilo tudi v Logu pod Mangartom, vendar se ni tako izteklo. Smučišče v Logu je namreč vabljivo za družine, za tekače na smučeh. Vse je pripravljeno, samo snega ni,« pove Kvalič. Kot pravi, je razmišljanje o dodatni zimski ponudbi nujno. »Treba se bo prilagoditi zimam brez snega v dolini. Resno bo treba razmisliti o atraktivnem velnesu, bazenu, pa o tem, kako bi nadgradili kulinariko. Zdaj je žal tako, da je marsikatera gostilna zaprta, ker nimajo kuharjev in preostalega osebja. Če bi posodobili kaninsko smučišče, o čemer nimamo podrobnejših informacij, če bi zaradi umetnega zasneževanja delovali smučišče in tekaške proge v Logu pod Mangartom, če bi privabljali s kulinariko in velnes centrom, bi lahko govorili o celoletnem turizmu.«

Odjuga na Cerknem zaprla smučišče

»Radi bi vam ponudili vodo tudi v drugačnem agregatnem stanju, a žal nam vremenske razmere tega ne dopuščajo,« so po zaprtju smučišča povedali v Hotelu Cerkno in obiskovalce povabili v svoje male terme ter jih obvestili, da bodo sneg v Smučarskem centru Cerkno izdelali takoj, ko bo mogoče. Vremenska napoved jim ni naklonjena. Še manj draginja, saj izdelava kompaktnega snega dobesedno žre energijo. Decembra so izdelali izdatno količino za okoli 40 centimetrov snega za štiri proge, a ga je odjuga v tednu dni skoraj pobrala. Čeprav je vmes smučarjem nagajal tudi dež, so pohvalili prizadevanja delavcev centra. Uvodni dan tega leta pa so bili prisiljeni smučarski center zapreti. Takšne odjuge v 40 letih ne pomnijo, so pojasnili. Navsezadnje so tudi meteorologi zabeležili najtoplejši začetek novega leta, odkar opravljajo meritve.