Smrt v vojašnici

20-letni avstrijski vojak grozil z jurišno puško, na koncu je obležal v mlaki krvi

S.R.
6. 1. 2023, 17.53
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 18.36
Deli članek:

V eni od avstrijskih kasarn se je danes um omračil 20-letnemu vojaku, ki je na koncu drame izgubil življenje. Policija je zaradi suma kaznivega dejanja umora aretirala njegovega nadrejenega.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V vojašnici v Wiener Neustadtu južno od Dunaja je danes zjutraj za strelnimi ranami umrl 20-letni vojak. Vse skupaj se je zgodilo malo pred 7. uro, ko je bila predvidena rotacija na straži. Mladenič naj bi po poročanju avstrijskih medijev takrat začel z jurišno puško groziti svojim trem kolegom. Skozi okno stražarnice je to opazil njihov nadrejeni, 54-letni profesionalni vojak iz Gradiščanske. Ocenil je, da je nujno posredovanje, in vstopil, pri čemer ga je 20-letnik napadel, ga »večkrat brcnil in s puškinim kopitom udaril po glavi,« je pojasnil tiskovni predstavnik avstrijske vojske Michael Bauer. Po njegovih navedbah so preostali trije vojaki ta trenutek izkoristili za beg iz stražarnice, malo pozneje pa so med ravsom, v katerega sta se zapletla vojak in njegov nadrejeni, odjeknili najmanj trije streli.

Bauer je pojasnil, da so bili streli izstreljeni iz pištole 54-letnega vojaka, ki je zaradi poškodb glave pozneje pristal v bolnišnici. 20-letnik, ki so ga zadele krogle, je bil na mestu mrtev. 54-letnika so že aretirali, pri čemer natančne okoliščine celotnega dogodka še niso znane. Kriminalisti zadevo zaenkrat obravnavajo kot sum storitve kaznivega dejanja umora.

Vojašnica na letališču v kraju Wiener Neustadt, slabih 50 kilometrov južno od Dunaja, je bila novembra 2019 prizorišče smrtonosnega napada psov, poroča STA. 31-letnega vojaka so takrat napadli in ubili belgijski ovčarji, ki jih je hranil, njegovo truplo pa so kasneje našli v pesjaku.