zdravnici takoj začeli z opredeljevanjem

ZD Ljubljana: Vest se je hitro razširila, naval ljudi je bil nepričakovan

S.R.
6. 1. 2023, 15.47
Deli članek:

Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana, so danes uspeli opredelitiv vse osebe, ki so se pred bežigrajsko enoto znašle v jutranjih urah.

Bobo
Zdravnici sta predčasno pričeli z opredeljevanjem.

O tem, da so se danes ponovili četrtkovi jutranji prizori pred Zdravstvenim domom Bežigrad, smo že poročali. V zdravstvenem domu namreč beležijo naval oseb brez osebnega zdravnika, saj sta tam začeli dve zdravnici opredeljevati nove bolnike. Posledično se je tam oba dneva v zgodnjih jutranjih urah trlo ljudi, ki so želeli izkoristiti priložnost, da si vendarle priskrbijo svojega izbranega zdravnika. Kapacitete so namreč omejene, ozko grlo pa predstavlja tudi sam sistem.

Bobo
Jutranja vrsta pred ZD Bežigrad.

Odziv ZD Ljubljana

»V skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja se pri procesu opredeljevanja pri izbranem zdravniku izpolni ustrezna listina – Izjava o izbiri osebnega zdravnika, ki jo pacient ob opredelitvi podpiše. Pacient se ob tem tudi spozna z zdravnikom, načinom dela v ambulanti ter urnikom«, so pojasnili v ZD Ljubljana.

Na dogajanje so se odzvali tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, po okrilje katerega spada ZD Bežigrad. Kot so potrdili, sta s 3. januarjem z delom začeli dve zdravnici družinske medicine, pri čemer ena v obsegu 0,6 programa in druga v obsegu 1,0 programa. V skladu s procesom uvajanja so predvideli, da bosta zdravnici najprej spoznali delovno okolje, prostore, servisne storitve in podporne službe ter se seznanili s pravilniki in internimi navodili, z opredeljevanjem bolnikov pa pričeli nekaj dni pozneje. »Novica o prisotnosti novih zdravnic se je razširila, nepričakovano smo bili soočeni z velikim številom oseb, ki so se obrnili na zdravstveni dom iz Ljubljane in drugod, zato sta zdravnici takoj začeli z opredeljevanjem«, so zapisali v izjavi za javnost.

V ZD Ljubljana so obenem izrazili obžalovanje, da je »dobra novica o novih zdravnicah, ki bosta skupno opredelili okoli 2500 oseb, sprožila čakanje ter nočne in zgodnje jutranje prihode pred zdravstveni dom.« Pojasnili so še, da so čakajočim zjutraj razdelili številke in jim povedali, da se lahko vrnejo tudi pozneje. V notranje prostore so jih povabili takoj ob odprtju enote. Po njihovih navedbah so danes opredelili »vse osebe, ki so danes prišle pred enoto Bežigrad v jutranjih urah.« Bolnikom, ki so bili strpni in razumevajoči, se ob tem zahvaljujejo.