Stavka bolnikov

Minister Bešič Loredan kritičen do civilne iniciative: To je "milo rečeno krivično in izjemno zavajajoče"

S.R./STA
6. 1. 2023, 16.01
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 16.35
Deli članek:

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan se je danes odzval tudi na stavkovne zahteve civilne iniciative Glas ljudstva, ki je za torek napovedala stavko bolnikov.

Sašo Švigelj
Predstavniki Iniciative Glas ljudstva so v sredo predstavili stavkovne zahteve in jih predali ministru za zdravje.

Danijel Bešič Loredan se je na današnji novinarski konferenci, na kateri je spregovoril o razmerah v zdravstvu in aktualnem dogajanju, dotaknil tudi za torek napovedane stavke bolnikov. Civilna iniciativa Glas ljudstva je namreč ministrstvu za zdravje stavkovne zahteve bolnikov predala v sredo. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom.

Po ministrovih besedah so na ministrstvu dokument v celoti proučili. Bešič Loredan pa v njem med drugim pogreša predloge, kako urediti sistemsko korupcijo ter kako digitalizirati in spremeniti zasnovo delovanja zavoda za zdravstveno zavarovanje. Najbolj pa ga žalosti, da so predstavniki iniciative Glas ljudstva bili na ministrstvu, kjer da so dobili vse informacije.

Tako jim odgovarja

Bešič Loredan je ob tem nekaj ostrih besed namenil nekdanjemu ministru za zdravje Dušanu Kebru, ki nastopa na novinarskih konferencah iniciative Glas ljudstva. Slednji se po ministrovih besedah zgraža nad višino honorarja, predvidenega za delo zdravnikov v ambulantah za neopredeljene - prejeli naj bi okoli 80 evrov neto na uro - ob tem pa naj bi Keber za pripravo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju leta 2017 prejel 20.000 evrov za 770 ur svetovalnega dela, čeprav izdelka na koncu ni bilo.

Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, ga zato tudi žalosti, da se v izjemno težkih razmerah poziva paciente k stavki, s katero zahtevajo takojšen dostop do osebnega zdravnika. "Nemudoma ne more nihče zagotoviti dostopa do osebnega zdravnika," je poudaril.

Zbodla ga je tudi zahteva za povečanje normativa za delo družinskih zdravnikov na 2300 glavarinskih količnikov. Po njegovih besedah ima že sedaj večina timov v povprečju več kot 2200, tudi 2300 glavarinskih količnikov. "In sedaj zahtevati, da jim to uzakonimo, zahtevati, da brez sistemskih sprememb in razbremenitev to naredimo nemudoma, je milo rečeno krivično in izjemno zavajajoče," je opozoril.

"S kričanjem na ulicah, z nesposobnostjo organiziranja normalnega civilizacijskega vpisovanja k osebnim zdravnikom, z obtoževanjem manjšine zdravnikov, da so dvoživke, da koncesionarji niso del javnega, da imamo zdravstvo, ki ni po meri pacienta, pač pa po dobičkonosni koncesionarski dejavnosti, z ustvarjanjem izrednih razmer strašimo ljudi," je dejal Bešič Loredan.

Njegova naloga kot ministra in celotne vlade je, da pomirijo te razmere. "Ljudje, ki imajo zdravo pamet, ki se zavedajo težke situacije, upam, da tudi vidijo, kdo v ozadju vse te zadeve potencira. Vsaka stavka, vsako pozivanje ljudi na ceste pomeni ekstremizem," je še dodal.

Telefonska številka 111

Veseli pa ga, da so v delu družbe ministrstvu pripravljeni ponuditi roko, tudi s konkretnimi predlogi. Danes se je namreč prvič srečal s predstavniki Zveze organizacij pacientov Slovenije, ki so mu predstavili poenoten dokument z nujnimi ukrepi za dostopnejši in enakopravnejši zdravstveni sistem ter uvedbo nove telefonske številke 111. Javnosti ga bodo predstavili v ponedeljek, z ministrom pa se ponovno srečajo v sredo.

"Najbolj me veseli dejstvo, da so predstavniki zveze organizacije pacientov razumeli, da se zadeve rešujejo za mizo, s komunikacijo. Z iskanjem rešitev, ne s pozivanjem k stavki, ne s pozivanjem k uporu, ne s pozivanjem k neposlušnosti ali nepokorščini, da ne govorim o kakšnih drugih ekscesih," je sklenil minister.