Med ovadenimi domnevno tudi Snežič

NPU ovadil peterico, ki je gospodarsko družbo oškodovala za več kot 600.000 evrov

R.T.
6. 1. 2023, 16.26
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 20.12
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi zlorabe položaja ovadil pet oseb. Po informacijah Večera naj bi bil med njimi tudi znani davčni optimizator Rok Snežič.

Bobo
Rok Snežič

Preiskovalci NPU so konec decembra 2022 zaključili še en del obsežne kriminalistične preiskave in na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper pet oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika, so danes navedli v izjavi za javnost.

Ugotovili so, da sta osumljenca iz gospodarske družbe z območja Policijske uprave Maribor v letih 2016 in 2017 sklenila pogodbe o sodelovanju z dvema tujima poslovnima subjektoma, nato pa odredila plačilo več prejetih fiktivnih računov za storitve, ki niso bile nikoli opravljene. Vse to je potekalo v usklajenem sodelovanju in ob pomoči slovenskega državljana ter dveh tujih državljanov, ki sta vsa prejeta denarna sredstva takoj zatem dvigovala z bančnih računov. Osumljenci so si s tem pridobili protipravno premoženjsko korist in gospodarsko družbo oškodovali za več kot 600.000 evrov.

Po informacijah Večera naj bi se med ovadenimi znova znašel davčni svetovalec Rok Snežič, po neuradnih informacijah 24ur pa tudi Dijana Đuđić. Oba sta sicer znana iz afere s posojili stranki SDS in drugih sivih poslov, o katerih je obširno poročal portal Necenzurirano.si.

Kot so spomnili pri Večeru, so preiskovalci NPU že septembra lani podali podobno ovadbo, ki je bila del te obsežnejše preiskave, v okviru katere so takrat ugotovili, da sta bili na podoben način dve gospodarski družbi z območja PU Maribor oškodovani za približno 1,93 milijona evrov. Ovadenih je bilo pet oseb, od tega en slovenski državljan in štirje tuji. Tudi takrat je bil po njihovih informacijah med njimi Snežič.