odnesli 300-kilogramski sef

55-letnica v Gradcu v lastni hiši preživljala grozo, rešila se je s pomočjo kulija

R.T.
15. 12. 2022, 19.48
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 10.42
Deli članek:

V predmestju Gradca se je v torek zvečer odvil rop, v katerem so neznanci odnesli 300-kilogramski sef. Stanovalko so privezali na stol.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Statteggu, predmestju Gradca na avstrijskem Štajerskem, so v torek malo pred 20. uro štirje neznani roparji obiskali hišo, v kateri sicer bivata 55-letna ženska in njen sin, a slednjega v tistih trenutkih ni bilo doma. Roparji naj bi za to dejstvo vedeli, prav tako pa naj bi jim bilo znano, da se v hiši nahajajo dragocenosti. V hišo so po poročanju avstrijskega časnika Kronenzeitung vdrli v balaklavah ter najprej obvladali stanovalko, ki so jo posadili na stol ter ji s kabli in lepilnim trakom zavezali tako roke kot noge.

Svojo pozornost so nato namenili 300 kilogramov težkemu sefu. Od stanovalke so terjali kodo, a se je ta ni spomnila, zato so sef s kotno brusilko izrezali iz stene in ga strpali v bel kombi. Iz hiše so pobrali še ostale dragocenosti, ki so jim prišle pod roke, in se odpeljali. Celotna groza, ki jo je preživljala žrtev, je trajala uro in pol, ko so končno odnesli pete, pa se je vezi uspela rešiti s pomočjo kulija. Nemudoma je stekla do sosedov, ki so poklicali policijo. Na srečo jo je odnesla brez poškodb.

Je pa pozorna 55-letnica policistom uspela servirati nekaj informacij. Po njenih navedbah so bili vsi štirje oblečeni v črna oblačila, na glavah pa so nosili balaklave. Dva od četverice sta visoka približno 185 centimetov, pri čemer je bil eden »korpulenten,« drugi pa »suhljat.« Ocenila je še, da so vsi govorili nemško, a z albanskim naglasom. Kako je prišla do te ugotovitve? Kot je pojasnila, ji je naglas znan, sam ima tudi sama albanske znance.