Svarila

General Zalužni: Rusija pripravlja novo veliko ofenzivo

S.R.
15. 12. 2022, 18.49
Posodobljeno: 15. 12. 2022, 19.00
Deli članek:

Ukrajinski general, ki bdi nad obrambo svoje dežele pred ruskim okupatorjem, opozarja, da se Rusija pripravlja na novo ofenzivo, ki bi se lahko začela že januarja, a je bolj verjeten scenarij, da bo do tega prišlo na začetku pomladi.

Profimedia
Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je v odmevnem intervjuju za britanski tednik The Economist navedel, da bodo ruske sile v naslednji fazi vojne predvidoma še enkrat udarile z juga in vzhoda, morda pa celo znova tudi iz Belorusije, pri čemer naj bi bil njihov glavni cilj razbitje ukrajinskih sil na jugovzhodu države, po možnosti pa tudi nov poskus napada na Kijev.

»Rusi pripravljajo približno 200.000 svežih vojakov. Ne dvomim, da bodo poskušali z novim napadom na Kijev,« je dejal Zalužni, ki je odločno zavrnil trditve mnogih »zahodnih« analitikov, da je bila ruska mobilizacija polom. »Ruska mobilizacija deluje. 100-odstotno jih pripravljajo,« je navedel in dodal, da bodo z novo ofenzivo poskušali »februarja, v najboljšem primeru marca, v najslabšem pa že konec januarja.«

Za britanski Guardian je medtem spregovoril ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki je prav tako poudaril, da na plano prihajajo nekateri dokazi, da se v Kremlju pripravljajo na novo veliko ofenzivo. Po njegovih ocenah bi se to lahko zgodilo že februarja. Kot je pojasnil, je Rusija polovico od približno 300.000 mobiliziranih vojakov brez ustreznega urjenja poslala naravnost na bojišče, kjer so okrepili ruske obrambne položaje. Druga polovica se v Rusiji uri za prihodnje ofenzive, pri čemer v Ukrajini ocenjujejo, da s tem mobilizacija še ne bo končana. »V Kremlju si prizadevajo najti nove načine, kako bi lahko prišli do zmage,« je dejal Reznikov. Izrazil je sicer upanje, da se bodo s svojo »hibridno taktiko,« ko se veliko njihovih vojakov, ki jih bodo razporedili v enote po državi, uri v zahodnih državah, ter s pomočjo orožja, za katerega prosijo zahodne zaveznike, uspeli upreti novim napadom.

Profimedia
Urjenje ruskih civilistov in prostovoljcev v Rostovu.

Pomen sistemov zračne obrambe

Reznikov je obenem poudaril, da Ukrajina v tem trenutnku dobiva tudi bitko v zraku. Od takrat, ko so od zahodnih zaveznikov prejeli več sodobnih sistemov zračne obrambe, obetajo pa si tudi dobavo ameriškega sistema patriot, uspejo prestreči večino raket in iranskih dronov, s katerimi ruske sile napadajo tarče po vsej Ukrajini. Po njegovih navedbah se je njihova učinkovitost pri prestrezanju ruskih izstrelkov s 50 odstotkov do decembra povišala na 80 odstotkov. Rusija s temi napadi, usmerjenimi predvsem na energetsko infrastrukturo, vrši pritisk na civilno prebivalstvo in ukrajinsko gospodarstvo, po ocenah številnih zahodnih analitikov pa je v ozadju še en pomemben motiv. Ukrajinska vojska mora namreč zaradi teh napadov sisteme zračne obrambe nameščati po vsej državi, posledično pa niso prisotni na jugu in vzhodu v bližini prve bojne črte. Hkrati zaradi številnih napadov kopnijo ukrajinske zaloge raket za te sisteme, zlasti za sisteme sovjetske izdelave, ki so jih podedovali po razpadu Sovjetske zveze, kar pomeni, da bi lahko, če bodo ostali brez streliva, Rusija znova zavladala na nebu. To bi lahko bilo zanje pogubno, saj bi v zračnem prostoru kraljevala ruska bojna letala, ki vse od prvih tednov vojne redko tvegajo prelete nad okupiranim ozemljem.