ZGOLJ LEPE OBLJUBE

Ugodnih kreditov za mlade ne bo, jamstvena shema propadla

Žiga Kariž
15. 12. 2022, 17.00
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 09.59
Deli članek:

Minister za finance Klemen Boštjančič je v sredo izjavil, da je Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade napisan tako slabo, da je neizvedljiv.

Bobo
Pot do lastnega stanovanja je za mlade tako rekoč nemogoča.

»Do danes še niti en prebivalec Slovenije po tem zakonu ni dobil kredita,« je minister Boštjančič povedal v sredo v državnem zboru. O tem, da banke kredite za mlade s podpro državne jamstvene sheme ponujajo zelo sramežljivo, smo že pisali. K shemi so pristopile le štiri banke, NKBM, SKB, Delavska hranilnica in banka BKS. Od 300 milijonov jamstev so med banke razdelili 28 milijonov evrov državne jamstvene kvote in, kot kaže, bo tudi ta neporabljena.

Neobstoječi krediti

Na spletnih straneh Delavske hranilnice ponudbe kreditov za mlade ne najdemo, prav tako ne na spletni strani banke BKS. Iz obeh bank nam niso odgovorili na vprašanja o obrestnih merah, po katerih kredite ponujajo na trgu. Banka SKB ima na podstrani za kredite zgolj skop podatek, da te kredite ponujajo tistim, ki izpolnjujejo pogoje, da je najvišja vrednost kredita 200 tisoč evrov, da ponujajo zgolj variabilno obrestno mero in da se denar lahko porabi za nakup, obnovo ali rekonstrukcijo nepremičnine. Kot so nam povedali, k posojilom, »ki jih obravnavajo po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, pristopajo individualno in sledijo vsem razpisnim pogojem, pri katerih je višina efektivne obrestne mere odvisna od ročnosti in zneska posojila, tako kot pri preostalih načinih kreditiranja«. Le NKBM je na spletu objavila jasno ponudbo.

Pri potrošnikih veliko zanimanja 

Na nas se je obrnilo tudi več ljudi, ki so poskusili dobiti kredit iz jamstvene sheme, a neuspešno. Eni od prosilk so na banki BKS na primer celo odgovorili, da »je v zadnjih mesecih prišlo do bistvenih sprememb na finančnih trgih, zato obstajajo določeni zadržki za izvedbo tovrstnega financiranja«. Zanimanja za kredite naj bi bilo sicer veliko, a banke menda ne vedo, komu kredit sploh dati. Dajanje kreditov tistim, ki so kreditno sposobni, je za banko nesmotrno, saj morajo biti krediti iz sheme ugodnejši od komercialne ponudbe. Kreditiranje tistih, ki so kreditno nesposobni, pa je za banke očitno preveč tvegano kljub državnemu jamstvu. Banke so pri oceni kreditne sposobnosti namreč zavezane pravilom, ki jih določa Banka Slovenije, poleg tega pa imajo svoja interna pravila, ki so pogosto celo strožja od predpisanih zahtev.

STA
Klemen Boštjančič

Pripravlja se nova stanovanjska shema

Po oceni ministra Boštjančiča jamstvena shema ni zaživela, predvsem ker posojilojemalec, ki mu banka lahko odobri zaprošeni znesek posojila po redni ponudbi, pravzaprav ni upravičen do posojila z jamstvom. Drug pomemben razlog je, da zakon zahteva 20 odstotkov lastne udeležbe, pri čemer taki posojilojemalci nimajo dovolj lastnih sredstev, je dodal. Obstoječi zakon je po njegovih besedah tako slab, da se ga niti ne izplača popravljati. Bodo pa skupaj z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) pripravili stanovanjsko shemo, o kateri je v državnem zboru govoril že pred meseci in naj bi pospešila gradnjo stanovanj. Predstavili jo bodo v nekaj tednih.

Glede na vse lahko pričakujemo, da novi ukrepi ne bodo usmerjeni v to, da bi mladim omogočili lastno stanovanje, ampak bo poudarek na večji ponudbi in dostopnosti najemniških stanovanj.

Nič več lastnikov, zgolj najemniki

MDDSZEM vodi minister Luka Mesec iz kvote Levice, kjer so svoj pogled na stanovanjsko politiko predstavili pred mesecem dni. Kot so že večkrat povedali, se zavzemajo za tako imenovani dunajski model, katerega temelje so v Levici prepoznali v močnem javnem financiranju stanovanjske gradnje, uravnavanju najemnega trga, močni zemljiški politiki, jasno definiranih in reguliranih izvajalcih gradnje, ohranjanju in krepitvi javnega najemnega fonda stanovanj in zemljišč ter dostopni najemnini za nedoločen čas. Kot trdijo v Levici, vse mednarodne študije in priporočila različnih organizacij tak model dojemajo kot najboljšo obliko vodenja stanovanjske politike.