Od 400 do 4000 evrov kazni

Otrok, ki ni cepljen proti ošpicam in rdečkam, ne sme v javni vrtec

Estera Korošec
15. 12. 2022, 19.01
Deli članek:

V javnih vrtcih morajo že drugo šolsko leto zapored zavrniti vpis otroka, ki ni bil cepljen po obveznem programu (ošpice, mumps, rdečke). Tako namreč določa dopolnjeni Zakon o nalezljivih boleznih, ki je bil sprejet 15. oktobra 2020. Necepljeni otroci, ki so bili vpisani pred tem datumom, so lahko ostali v javnih vrtcih. Izjema so tudi tisti, ki pridobijo odločbo o opustitvi cepljenja, a teh je zelo malo.

Črtomir Goznik
V javne vrtce in javno sofinancirane zasebne vrtce se otroci, ki niso cepljeni po obveznem programu, ne smejo vključevati.

V Sloveniji vsako leto v povprečju prejmejo od 250 do 300 vlog za opustitev obveznega cepljenja otrok, njihovo število se po spremembi zakonodaje ni povečalo. V večini primerov so vlagatelji starši ali skrbniki in le redko otrokov izbrani pediater. Komisija za cepljenje večino prejetih vlog zavrne, saj zdravstvenih razlogov (alergija na sestavine cepiva, resen neželeni učinek po odmerku cepiva, bolezen ali zdravstveno stanje, zaradi katerega se oseba ne sme cepiti) za opustitev cepljenja ne ugotovijo.

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da otroci, ki so v postopku pridobivanja odločbe o opustitvi cepljenja, lahko obiskujejo vrtec. Za te otroke velja, da se pogoji njihove vključitve znova preverjajo ob vpisu v naslednje šolsko leto. Prav tako je v pravilniku o dokumentaciji v vrtcih opredeljeno, da morajo starši pred vključitvijo otroka v vrtec predložiti potrdilo slovenskega pediatra na predpisanem obrazcu. Torej morebitna potrdila iz tujine ne veljajo več. »Če ima vrtec s starši že sklenjeno pogodbo, ki določa datum vključitve otroka v vrtec, je pogodba razvezana, če do tega datuma starši ne predložijo potrdila, s katerega je razvidno, da je otrok cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam oziroma ni cepljen iz zdravstvenih razlogov, ali pa je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja na ministrstvu za zdravje so poudarili na pristojnem ministrstvu.

V ptujskem vrtcu samo en otrok z odločbo o opustitvi cepljenja

V ptujski vrtec, ki ga obiskuje 858 otrok, je vključen samo en, ki ima zaradi zdravstvenih težav odločbo o opustitvi cepljenja. Starše, ki bi želeli v vrtec vpisati necepljenega otroka, zavrnejo, vendar takih primerov ni veliko. Pred časom se je o vpisu zanimala družina necepljenega otroka, ki pa se je nato odločila za zasebno varstvo. Tudi v okoliških vrtcih za zdaj nimajo težav s starši, ki bi želeli v vrtec vpisati otroka, ki ni obvezno cepljen.

V primerih, ko ni zdravstvenih razlogov za opustitev cepljenja in ga starši še naprej odklanjajo, bo izbrani pediater o tem obvestil zdravstveni inšpektorat. Takrat praviloma povabijo starše oziroma skrbnike k navedbi razlogov za zavračanje cepljenja. Po zakonu o nalezljivih boleznih se lahko njihovo »izogibanje« obravnava kot prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen od 400 do 4000 evrov.

Sicer pa delež cepljenih predšolskih otrok v Sloveniji po podatkih zdravstvenega ministrstva ostaja razmeroma visok, v povprečju znaša 95 odstotkov. V zadnjih desetih letih se je delež precepljenosti gibal med 93,4 in 96,8 odstotka za cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam influence tipa B in otroški paralizi ter med 92,3 in 94,8 odstotka za cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR).

Podatki za lansko šolsko leto kažejo, da je bila precepljenost proti OMR najslabša v zdravstveni regiji Ljubljana, najboljša pa v Murski Soboti. Na območju mariborske zdravstvene regije je znašala 95,6 odstotka. Obvezniki za cepljenje proti OMR za šolsko leto 2021/2022 so otroci, rojeni v letu 2015, z naslovom stalnega (začasnega) prebivališča v Sloveniji in izbranim zdravnikom, zabeleženi v Elektronskem registru cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO).

Pediater ne sme zavrniti necepljenega otroka

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da 80. člen ZZVZZ govori o prosti izbiri osebnega zdravnika, nič pa o možnosti zavračanja zavarovanih oseb. »Zdravnik lahko zavarovano osebo odkloni samo v primeru, če je že dosegel zgornjo mejo glavarinskih količnikov, če ga zavarovana oseba želi izbrati v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja ali če vam zaradi oddaljenosti ne bi mogel zagotoviti vseh storitev, za katere je pooblaščen. Lahko pa zavarovana oseba ali zdravnik poda predlog za zamenjavo osebnega zdravnika, če med njima pride do nesporazumov, zaradi katerih je porušeno zaupanje med zdravnikom in pacientom,« so zapisali. Tak primer se je zgodil v ZD Lenart pred nekaj leti. Starše je presenetilo obvestilo pediatrinje, da ne bo več sprejemala otrok, ki niso cepljeni. Zdravnica Bernarda Vogrin je starše, ki so iz osebnih razlogov zavračali cepljenje, pozvala, naj otrokom poiščejo drugega osebnega zdravnika. Pri tem se je zdravnica sklicevala na ugovor vesti. Kot je zapisala v sporočilu pacientom, ji ta ne dopušča, da je odgovorna za zdravje necepljenih otrok, ki v čakalnici potencialno ogrožajo zdravje najšibkejših malih bolnikov, in da omejeni ordinacijski čas ob veliki obremenitvi porablja za neskončna pojasnila o nujnosti cepljenja. Vogrinova je o svoji odločitvi obvestila tudi Zdravniško zbornico, ta pa ji ni nasprotovala.