Na delu požigalec?

Znani izsledki kriminalistične preiskave požarov na Krasu

S.R.
9. 12. 2022, 12.02
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 12.11
Deli članek:

Kriminalisti v obsežni preiskavi vzrokov letošnjih uničujočih požarov na Krasu niso potrdili sumov, da je šlo za namerno dejanje.

Sašo Švigelj
Gašenje požarov na Krasu.

Požari, ki so letos poleti divjali na Krasu, so po ocenah državne komisije za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah povzročili za 26,88 milijona evrov škode, pri čemer je večina škode nastala v gozdovih. Ob dramatičnih prizorih gašenja in vsesplošni požrtvovalnosti tako gasilcev kot domačinov in prostovoljcev, se je vseskozi pojavljalo vprašanje, ali je morda na delu požigalec, da so bili tako številni požari posledica namernega dejanja človeka. Prvi požar je namreč pri Mirnu v občini Miren-Kostanjevica izbruhnil 15. julija, že čez dva dni pa mu je sledil nov, še večji požar v naravnem okolju. To se je nato na širšem območju goriškega Krasa nadaljevalo vse do konca julija.

Novogoriški policisti so danes pojasnili, kaj je pokazala kriminalistična preiskava. Kot je sporočil tiskovni predstavnik PU Novo mesto Dean Božnik, je obsežna preiskava potekala vse od prvega požara sredi julija. V večmesečni preiskavi so si kriminalisti in izvedenci ogledali več požarišč ter zbrali številna obvestila in dokaze. Ker je požar vzplamtel na različnih lokacijah, so obstajali razlogi za sum, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje, a se ta po navedbah Božnika ni potrdil.

Kriminalisti so vseh ugotovljenih dejstvih obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki je tudi usmerjalo predkazenski postopek.