Luka Koper

Nov mejnik na Obali: Presegli so celo rekordno leto 2018

R.T.
9. 12. 2022, 12.17
Posodobljeno: 9. 12. 2022, 12.20
Deli članek:

V Luki Koper so danes v jutranjih urah na avtomobilskem terminalu dosegli nov mejnik. Presegli so celo rekordno leto 2018.

Luka Koper
Nov mejnik v pretovoru avtomobilov v Luki Koper.

Na avtomobilskem terminalu so namreč presegli skupno število pretovorjenih avtomobilov v letu 2018, ki je doslej veljalo za rekordno. Število avtomobilov je preseglo 754.409 enot, kar pomeni, da se bo leto 2022 tudi zaradi tega dosežka vpisalo med rekordna leta. Končna številka letošnjega pretovora vozil bo sicer ob koncu leta še višja, v vseh pogledih pa bo »nadpovprečna, kar so nakazovali že rezultati poslovanja iz obdobja januar – september.«

V primerjavi z enakim obdobjem lani so zabeležili za kar 20 odstotkov višjo rast pretovora avtomobilov. Kot so pojasnili, ima to dejstvo v trenutnih »negotovih časih, ko se avtomobilski trg in globalna logistika nasploh soočata z občasnimi prekinitvami dobavnih verig, preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet ter vplivi nepredvidljivih geopolitičnih dogajanj, še posebno težo.«

Luka Koper
Nov mejnik v pretovoru avtomobilov v Luki Koper.

Višji pretovor letos beležijo tako pri izvozu, zlasti na Bližnji in Daljni vzhod, kot uvozu, kjer se »znatno povečuje delež električnih vozil, povečini kitajske proizvodnje.« Glede na dostopne podatke je rast prometa avtomobilov tudi v širšem kontekstu izjemna, saj so vsa ostala evropska pristanišča oziroma terminali tako v Sredozemlju kot na severu Evrope dosegli bistveno manjše stopnje rasti, so še pojasnili. Uspeh pripisujejo predvsem preusmeritvi blagovnih tokov, ki so jih v družbi uspeli pridobiti z »zanesljivimi storitvami in kapacitetami, zgrajenimi v zadnjih letih.« Med drugimi so uredili novo privezno mesto za RO-RO ladje, železniški dostop in novo garažno hišo, ki so jo namenu predali v lanskem letu. Nove kapacitete za avtomobile načrtujejo tudi v prihodnjem letu.

»Potrebam na trgu želimo aktivno slediti tudi s številnimi infrastrukturnimi naložbami, sistemskimi nadgradnjami in izboljšavami delovnih procesov. Ena od pomembnejših naložb, ki se izvajajo na terminalu za avtomobile in RO-RO, je ureditev prepotrebnih odprtih skladiščnih površin za avtomobile in druga vozila (t. i. kaseta 5a), ki bo zaključena predvidoma v drugi polovici leta 2023,« je ob pomembnem mejniku dodal Boštjan Napast, predsednik uprave Luke Koper.