pod Turskim žlebom

Plaz odnesel dva tuja planinca, oba sta huje poškodovana

M.K. / E.J
5. 12. 2022, 06.30
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 11.31
Deli članek:

V Kamniško savinjskih Alpah je snežni plaz v nedeljo pod Turskim žlebom odnesel dva planinca. V več ur trajajoči reševalni akciji je 21 gorskih reševalcev dva huje poškodovana tuja planinca preneslo v Logarsko dolino, kjer so ju predali ekipam nujne medicinske pomoči.

GRZS/ Facebook
"Pomembno je, da imate in znate uporabljati zimsko opremo: dereze, cepin, plazovni trojček," opozarjajo na GRS.

V Kamniško savinjskih Alpah je snežni plaz v nedeljo pod Turskim žlebom odnesel dva planinca. Gorski reševalci so klic na pomoč prejeli okoli pol enih popoldan. Zaradi slabih vremenskih razmer, ki jim je botrovala megla, sneg in dež, helikoptersko reševanje ni bilo mogoče, je za našo spletno stran pojasnil Aleš Kovač iz celjske Gorske reševalne službe Celje.

Stekla je akcija klasičnega reševanja, v katerih je sodelovalo 21 gorskih reševalcev, ki so na kraj nesreče prispeli okoli 15. ure. Reševalci so z dvema huje ponesrečenima planincem v dolinu prispeli okoli 19 ure, je še povedal Kovač.

Ponesrečena tuja planinca so gorski reševalci v Logarski dolini predali reševalcem Nujne medicinske pomoči Mozirje in Velenje, ki so ju nato prepeljali  v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Nesreča ob nizki stopnji nevarnost

"Priporočamo, da po obilnem sneženju, vsaj tri dni ne zahajate v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov. Na ture v zimskih razmerah se dobro pripravite. Pomembno je, da imate in znate uporabljati zimsko opremo: dereze, cepin, plazovni trojček. Vsem, ki hoje v gore pozimi niste vešči, pa svetujemo obisk tečajev Varno v gore pozimi, ki jih organizirajo Planinska zveza Slovenije , gorski vodniki Združenje gorskih vodnikov Slovenije ali društva GRS po Sloveniji. Srečno in previdno, na vaši poti v gore," so še zapisali v GRZS. Gorski reševalci ob tem opozarja, naj se planinci na ture v zimskih razmerah dobro pripravijo.

Plaz pod Turskim žlebom se je v nedeljo sicer sprožil kljub temu, da je bila razglašena prva stopnja na petstopenjski lestvici nevarnosti snežnih plazov. V plazovnem biltenu, ki ga redno objavlja Agencija za okolje, je bilo sicer za soboto in nedeljo napovedano, da se bodo lavinske razmere nekoliko poslabšale.


Presegli lansko rekordno število intervencij

V letošnjem letu so gorski reševalci opravili že 653 posredovanj, medtem ko so lani v celotnem letu na pomoč odhiteli 626 krat, kar je bilo sicer največ v zgodovini gorskih reševanj.

V letošnji planinski sezoni, na katero prvič po dveh letih niso vplivale omejitve povezane z epidemijo covida, je opazno narastlo število smrtnih gorskih nesreč. Letos so namreč gore terjale že 27 človeških življenj, medtem ko je lani v gorah umrlo 22 planincev, kaže statistika Gorske reševalne zveze Slovenije.

Skoraj podvojilo pa se je število obiskovalcev gora, ki so jih gorskih reševalci v dolino pospremili nepoškodovanih. Takšnih planincev je bilo lani 194, letos pa kar 382. Gorski reševalci pa so letos pomagali še 124 lažje poškodovanih (lani 104) in 77 težje poškodovanih (lani 99).