Sum nezakonitega financiranja

Župana bosta pojasnjevala, zakaj so plačevali članke v reviji, ki je naklonjena SDS

G.G.
5. 12. 2022, 05.44
Posodobljeno: 5. 12. 2022, 15.39
Deli članek:

Dvigovanje pošte je za nekatere slovenske politike zahtevno opravilo, nevšečnosti pa povzroča tudi pri delu preiskovalnih komisij.

Bobo
Biščak meni tudi, da pri oglaševanju občin v Demokraciji ni šlo za poseben poslovni model ali za obvodno financiranje volilne kampanje stranke SDS.

Bobo
Janez Magyar je zdaj dvignil vabilo in potrdil udeležbo.

Na zadnji seji preiskovalne komisije, ki se ubada s preiskovanjem sumov nezakonitega financiranja volilne kampanje pred letošnjimi volitvami v državni zbor, so manjkali trije od povabljenih. Kot priči se seje nista udeležila tudi poslanec SDS in nekdanji in novi župan Lendave Janez Magyar ter ponovno izvoljeni župan Vrhnike iz vrst SDS Daniel Cukjati, sin dolgoletnega člana SDS  Franceta Cukjatija.

Založil vabilo

Ker Magyar ni dvigoval pošte, čeprav je prispela, mu je predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Mojca Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda) pred dnevi izročila kuverto kar med sejo državnega zbora. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob tem Šetinc Paškovi zaradi zlorabe postopkovnega predloga izrekla opomin. Obenem pa je okarala poslanca Magyarja. Dejala je, da je to, da državni funkcionarji ne dvigujejo pošte državnih institucij, zavržno in sramotno. Magyar se je branil, da kot poslanec prejema obilo pošte, zato je možno, da se je »nekje založila«. Tudi Cukjati ni prevzel vabila na zaslišanje in ni opravičil svoje odsotnosti.

Skoraj 83.000 evrov za revijo Demokracija

necenzurirano.si
Vrednost plačljivega članka za Vrhniko v brezplačnem izvodu Demokracije.

Oba sta vabljena na naslednjo sejo, ki je na sporedu v petek. Člani komisije ju bodo izprašali o nenavadnih oglaševalskih pristopih občin v času predvolilne kampanje za aprilske parlamentarne volitve. Določene občine, zlasti tam, kjer so župani iz vrst ali blizu SDS, so namreč pet mesecev pred volitvami velikodušno plačevale za promocijske članke, ki so bili objavljeni v reviji Demokracija. Iz 40 občin so za te vsebine plačali slabih 83.000 evrov. Za nameček so v začetku lanskega decembra številna gospodinjstva po Sloveniji na dom prejela brezplačen izvod Demokracije, v katerem je bilo poleg intervjuja z Janezom Janšo večje število promocijskih člankov, ki so bili financirani z denarjem državnih podjetij, tudi v tej izdaji pa so bili prisotni prijazni članki iz lokalnega okolja. Omenimo, da je revija Demokracija tradicionalno izrazito naklonjena SDS. Največja opozicijska stranka je tudi skoraj tretjinska lastnica družbe Nova obzorja, po odhodu madžarskega kapitala konec maja pa je največja lastnica postala Nova24TV.

Komisija je sprejela tudi sklep, da bodo priče v primeru nadaljnjega izogibanja zaslišanju pred komisijo denarno kaznovali ali prisilno privedli na zaslišanje. 

Na zadnjem zaslišanju je pred komisijo nastopil le takratni direktor družbe Nova obzorja in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. Glavno vprašanje se je glasilo, je šlo pri objavah »občinskih« vsebin za obvodno financiranje stranke SDS? Članu komisije Soniboju Knežaku (SD) je vse skupaj smrdelo po »financiranju volilne kampanje določene stranke z javnimi sredstvi«. Biščak je odvrnil: »Meni se ne zdi, da gre za promocijo SDS. Ne, mi smo tržili oglasni prostor s piar članki.« So bili plačljivi članki ustrezno označeni? Šetinc Pašek je menila, da niso bili, saj posamezni članki in intervjuju niso bili označeni kot plačlivi. Biščak je vztrajal, da so zadostili zakonskemu pogoju označitve, saj so rubriko 'Naši kraji' jasno označili kot plačljivo.

Skratka, Biščak je zanikal, da bi občine, tako ali drugače povezane s stranko SDS, prek člankov v Demokraciji obvodno financirale stranko SDS. »Iz družbe Nova obzorja stranki SDS ni šel niti en evro. Prav tako na družbo Nova obzorja ni nikoli prišel niti evro za stranko SDS,« je zatrdil Biščak. Kako to, da je bilo »od marca leta 2020 do letos izdanih več računov v skupni vrednosti več kot 55.000 evrov, ki jih je družbi Nova obzorja plačala stranka SDS,« je zanimalo Šetinc Pašek. Biščak je odgovoril, da zato, ker so kupili knjige od SDS.