Sprememba

V Celju presenetljivo slavil Matija Kovač, Bojan Šrot se po 24 letih poslavlja

M.K. / STA
4. 12. 2022, 19.45
Posodobljeno: 4. 12. 2022, 21.06
Deli članek:

Eno izmed večjih presenečenj letošnjih županskih volitev je slovo aktualnega celjskega župana Bojana Šrota, ki se je potegoval že za šesti mandat na čelu občine. Po neuradnih izidih drugega kroga županskih volitev je po vseh preštetih glasovih Šrot prejel 42,19 odstotka glasov, njegov protikandidat in nov celjskih župan Matija Kovač pa 57,81 odstotka .

Sašo Bizjak / Večer
Matija Kovač že slavi.

Matija Kovač, ki je po delnih neuradnih izidih v Celju dobil 57,8 odstotka glasov in premagal dolgoletnega župana Bojana Šrota, je v prvem odzivu dejal, da je presenečen nad visokim deležem podpore, ki so mu jo namenili občani. Po njegovem mnenju so dali jasen znak, da je čas za spremembe. Obljuba njegove ekipe je, da bo Celje postalo skupno mesto.

"Zelo sem presenečen nad visokim odstotkom podpore, ki so mi jo zaupali občani, kar je gotovo predvsem zasluga dela naše odlične ekipe, široke politične podpore, ki sem jo prejel v drugem krogu, in jasne vizije glede prioritet v naslednjem obdobju," je dejal.

Neodvisni županski kandidat Kovač, sicer zadnjih osem let svetnik Levice v celjskem mestnem svetu, bo, kot za zdaj kaže, z mesta celjskega župana po 24 letih izrinil Šrota. Kot je še povedal v prvem odzivu, se že veseli sodelovanja tako s politično javnostjo v mestu kot tudi z vsakim občanom.

"Naša obljuba je namreč bila, da bo Celje postalo bolj skupno mesto," je spomnil Kovač, ki je glede na na trenutke že kar umazano kampanjo v zadnjih dneh izrazil zadovoljstvo, da so njegovi podporniki sledili zgledu ter do konca ostali spoštljivi in dostojanstveni.

Na vprašanje, kaj je prineslo odločilno razliko med njim in dolgoletnim županom, je dejal, da je bila njihova kampanja od samega začetka zastavljena dovolj ambiciozno in vsebinsko, pa tudi samozavestno, tako da so Celjani, ki so se v tem času samoiniciativno angažirali, dali zelo močen signal, da je čas za spremembe.

Šrot zmagovalcu že čestital

"Za seboj puščam odlično dediščino. Ko se ena vrata vrata zaprejo, se druga odprejo. Očitno so se ljudje naveličali in so si zaželeli sprememb, vendar vse spremembe niso vedno pozitivne," je dejal Šrot.

Ocenil je, da je bila volilna kampanja enostranska in so bila redka soočanja korektna. Njegova Celjska županova lista je v celjskem mestnem svetu največja stranka, sam je bil tudi izvoljen za mestnega svetnika, vendar pravi, da bo s funkcije najverjetneje odstopil.

Kovaču bo šel čestitat, saj je to stvar politične kulture, je dejal.