Krvavi dnevi zelene bratovščine

Eden z glavo prestregel svinčene šibre, drugi s trebuhom ujel kroglo, tretjega krogla zadela v roko

S.R.
28. 11. 2022, 13.14
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 13.16
Deli članek:

V Franciji ob robu odmevnega sojenja zaradi lovske nesreče leta 2020 poteka vroča debata o zakonodaji na področju te priljubljene dejavnosti. Samo v zadnjih nekaj dneh so v bolnišnici pristale tri žrtve nespretnih lovcev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z vidika človeških žrtev je v zadnjih dneh izkupiček francoske zelene bratovščine naslednji: dve osebi sta zadeli krogli, še eno pa so zadele svinčene šibre. Dva od treh nesrečnikov sta bila lovca.

V gorovju Alpilles v Provansi v južni Franciji je včeraj krogla iz lovske puške v roko zadela nekega 26-letnega pohodnika. Z rano na predelu bicepsa so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Avignonu, ob tem pa pridržali še lovca, ki je pritisnil na petelina. Šlo naj bi za moškega, starega med 30 in 40 let. Manj kot 24 ur pred tem je v francoskem departmaju Dordogne vzhodno od Bordeauxa, kjer je potekal lov na divje prašiče, strelno rano staknil 64-letni lovec. Ustreljen je bil v trebuh, tudi njega pa so prepeljali v lokalno bolnišnico. Čeprav so rane hude, pa njegovo življenje ni ogroženo. V tem primeru je policija pridržala 34-letnega lovca. Včeraj je v bolnišnici v Brestu v Bretaniji na severozahodu Francije pristal tudi 58-letni lovec, ki je s pajdaši lovil sloke, majhne čokate ptice gozdnatih pokrajin iz reda pobrežnikov. 58-letnika so v glavo zadele svinčene šibre iz puške lovskega kolega. Policija vse tri incidente preiskuje.

V mestu Cahors v departmaju Lot so sicer na začetku tega meseca začeli soditi dvema lovcema, ki sta osumljena uboja. Decembra 2020 je namreč zaradi posledic strelnih ran umrl 25-letni Morgan Keane, ki je na svojem posestvu sekal drva. Eden od lovcev, ki so bili na jagi, ga je zamenjal za divjega prašiča in ustrelil v prsi. Med obtoženimi sta tako lovec, ki je sprožil usodni strel in dejanje priznal, kot organizator lova na divje prašiče.

Razprava o neustreznih pravilih lova se je v Franciji znova razplamtela februarja letos, ko je nek lovec usodni strel zadal 25-letni pohodnici, ki je pešačila po markirani poti na območju departmaja Cantal. Po podatkih francoskega urada za biodiverziteto (OFB) so v Franciji v letih 2021 in 2022 zabeležili že 90 nesreč, povezanih z lovom, pri čemer se jih je osem končalo smrtno. Žrtve so najpogosteje lovci sami. Število lovskih nesreč v zadnjih dveh desetletjih sicer pada.