Alžirija

Želel je pomagati, množica pa ga je potolkla do smrti, sodišče je sedaj izreklo 49 smrtnih obsodb

M.K.
25. 11. 2022, 09.37
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 11.30
Deli članek:

Alžirsko sodišče je na smrtno kazen obsodilo 49 oseb, ki so do smrti pretepli umetnika, za katerega so menili, da je požigalec. Moški je v resnici želel pomagati pri gašenju požara.

Profimedia
Požar v Alžiriji.

Na severu Alžiriji so v začetku avgusta leta 2021 izbruhnili hudi požari, ki so v prvih štirih dneh terjali 69 človeških življenj. Alžirske oblasti so posumile, da so požare v veliki meri povzročili požigi.

Mlad, 38-letni slikar Djamel Ben Ismail, se je odločil, da priskoči na pomoč pri gašenju požarov. S tovornjakom se je odpravil na 320 kilometrsko pot do regije Kabyle, kjer so divjali požar. Po prihodu v vas Larbaa Nath Irathen, ki so jo požari hudo prizadeli, ga je nekaj prebivalcev obtožilo, da je požigalec, poroča britanski Guardian. Najverjetneje je bilo v ozadju obtožb nezaupanje do tujcev.

Da bi moškega zaščitili, ga je policija namestila v policijsko postajo, a to ni zaustavilo razjarjene množice. Zvlekli so ga na trg, kjer so ga pretepli, zabadali z noži, na koncu pa zažgali. Surov napad na slikarja, ki je želel priskočiti na pomoč pri gašenju, je pretresel državo. Posnetki napada so namreč zaokrožili po družabnih omrežjih.

Obsojenih 87 ljudi

Prav objave na spletu so pomagale alžirski policiji identificirati osumljence za napad, pred sodišče pa se je po navedbah Guardiana znašlo več kot 100 ljudi. Sodišče je na smrtno kazen obsodilo 49 ljudi, medtem ko je bilo še 38 ljudi obsojenih na zaporne kazni od dveh do dvanajstih let zapora.

Tisti, ki jih je sodišča obsodilo na smrtno kazen, najverjetneje ne čaka usmrtitev, temveč bodo do konca življenja preživeli za rešetkami, saj v Alžiriji že nekaj desetletjih velja moratorij na izvajanje smrtnih kazni, še poroča Guardian.