šteje le eno

Angela Merkel o tem, kako za Vladimirja Putina ni bila več pomembna

R.T.
25. 11. 2022, 08.01
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 08.06
Deli članek:

Če imaš moč, si; če je nimaš, te ni.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin in takrat še nemška kanclerka Angela Merkel leta 2012

Bivša nemška kanclerka Angela Merkel, ki je bila na čelu vlade v Berlinu 16 let, je za Spiegel priznala, da ni imela vpliva na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kot je dejala, je skušala lani poleti za isto mizo spraviti njega in francoskega predsednika Emmanuela Macrona, a ji to ni uspelo: "Vsi so vedeli: v jeseni je ne bo več." Spomnimo: doktorica fizike in prva ženska na čelu nemške vlade od ustanovitve Zvezne republike Nemčije leta 1949 se je decembra lani umaknila iz politike.

Moskvo je nazadnje obiskala avgusta lani. Nemudoma je zaznala, da se ji je iztekel rok, kar se tiče političnega vpliva in moči. Čemur je dodala: "Za Putina šteje le moč."

Tako se je za razliko od predhodnih srečanj, ko sta govorila na štiri oči, z njo srečal v družbi ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Pridobili čas

V luči ruske invazije na Ukrajino, ki je sledila tednom kopičenja vojaških sil in opreme na ukrajinski meji, so številni njen in drugim evropskim voditeljem očitali, da so bili premehki do Kremlja. Merklova pa je v intervjuju za Spiegel dejala, da so na ta način Kijevu pridobili čas, da se je lahko bolje pripravil na obrambo.