Pretresljiv prizor iz vojne

FOTO: Ukrajinski svetovalec je s sliko deklice na črpalki svet spravil v jok

P.K.
25. 11. 2022, 07.15
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 07.32
Deli članek:

Nekdanji ukrajinski minister za notranje zadeve Anton Herashchenko, zdaj svetovalec vlade, je s fotografijo, ki jo je objavil na Twitterju, zgovorno orisal, kako se Ukrajinci borijo za življenje, kako morajo vsakodnevno z ogromno napora poskrbeti za tisto, kar je večini ostalega sveta samoumevno.

Dreamstime
Posledice vojne so pretresljive.

Objavil je sliko deklice z inhalatorjem in ob fotografiji razložil ozadje zgodbe. "Kijev. Starši so deklico odpeljali na bencinski servis, da so lahko na elektriko priklopili inhalator, ki ga otrok potrebuje," je zapisal.

Ruski napadi energetske infrastrukture so namreč Ukrajino pahnili v temo. Tako se mora ogromno ljudi nekako znajti brez gretja, luči, električnega kuhalnika in sploh vsega, kar se napaja iz elektrike.

Tudi starši deklice, ker ta brez inhalatorja zaradi zdravstvenih težav težko diha, in je zanjo uporaba inhalatorja življenjsko nujna, so se morali znajti po svoje...

Oskrba z električno energijo je motena predvsem v Kijevu. Kot je povedal kijevski župan Vitalij Kličko, je bilo po sredinem ruskem raketiranju brez elektrike kar 70-odstotkov Kijevčanov. Pristojni se trudijo dan in noč, da oskrbo znova vzpostavijo, a ta je odvisna tudi od stabilnosti električnega omrežja drugod po državi, je pojasnil.

Namestnik vodje predsedniškega urada Kirilo Timošenko je za televizijo v četrtek zvečer sicer optimistično zatrdil, da so oskrbo z elektriko uspeli obnoviti "na vseh območjih Ukrajine", vendar pa ni pojasnil, koliko Ukrajincev dejansko znova ima elektriko. Državno energetsko podjetje Ukrenergo medtem ni podalo novih pojasnil, ali jim je uspelo odpraviti izredne izpade elektrike in so se vrnili na - na žalost običajne - redne oziroma načrtovane prekinitve.