Skrbijo tudi umori

Grozljivo: Vsaka peta Slovenka doživlja nasilje. To je znak za pomoč

P.K./STA
25. 11. 2022, 06.33
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 06.44
Deli članek:

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi, da mora nasilje nad ženskami postati stvar preteklosti. V nevladnih in drugih organizacijah opozarjajo, da nasilja ni mogoče ustaviti brez odpravljanja neenakosti v družbi, kot ključno izpostavljajo tudi podporo žrtvam nasilja v postopkih in opolnomočenje žensk.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi, da mora nasilje nad ženskami postati stvar preteklosti. V nevladnih in drugih organizacijah opozarjajo, da nasilja ni mogoče ustaviti brez odpravljanja neenakosti v družbi, kot ključno izpostavljajo tudi podporo žrtvam nasilja v postopkih in opolnomočenje žensk.

Po podatkih državnega statističnega urada je eno izmed oblik nasilja doživela vsaka peta ženska v Sloveniji, ob čemer so povzročitelji v 90 odstotkih moški. Zaskrbljujoča je tudi statistika o umorih žensk. Po podatkih policije je bilo v letu 2021 umorjenih šest žensk, povzročitelj pa je bil v vseh primerih član družine.

Vsakih enajst minut se zgodi tragedija

Da mora nasilje nad ženskami in dekleti postati stvar preteklosti, je v poslanici pred mednarodnim dnem boja proti nasilju nad ženskami zapisal tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. Po njegovih navedbah vsakih 11 minut intimni partner ali družinski član ubije žensko ali dekle, ob čemer drugi stresi, od pandemije covida-19 do gospodarskih pretresov, neizogibno povzročajo še več fizičnega in verbalnega nasilja.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki.

Po mnenju Katje Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo problema nasilja nad ženskami v Sloveniji ne bomo rešili brez sistemskih ukrepov in odpravljanja neenakosti med moškimi in ženskami. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa izpostavlja, da lahko obseg nasilja nad ženskami zmanjša samo ozaveščena družba. Rešitev za premike na tem področju med drugim vidi v povečanem usmerjanju v izobraževanju otrok in mladih, ob čemer izpostavlja, da je treba pogovore o vlogah v družbi nujno začeti že zgodaj in pri tem opozarjati na stereotipe.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa so se zavzeli za ustavitev nasilja in nadlegovanja na delovnem mestu. V raziskavi ugotavljajo, da je več kot tretjina zaposlenih na delovnem mestu trpinčena. Vlado in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ob tem pozivajo k ratifikaciji konvencije o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela.

Ministri in predsednica državnega zbora

O nasilju nad ženskami bo govor tudi na današnji Nacionalni konferenci o preprečevanju in odzivanju na nasilje nad ženskami v Sloveniji, ki jo skupaj organizirajo ministrstva za pravosodje, notranje zadeve in delo ter nevladne organizacije Društvo SOS telefon, Društvo za nenasilno komunikacijo in PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja.

Na treh okroglih mizah bodo sodelujoči iskali odgovore na ključna vprašanja, med drugim, zakaj žrtve ne prijavljajo nasilja, kako žrtvam zagotoviti ustrezno podporo med postopkom prijave ter kakšne so vloge in odgovornosti posameznikov in različnih deležnikov, med njimi sodnikov, tožilcev, policistov, socialnih delavk ter nevladnih organizacij znotraj sistema. Udeležence bodo nagovorili tudi ministri za notranje zadeve, pravosodje in za delo Tatjana Bobnar, Dominika Švarc Pipan in Luka Mesec ter predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Poznate mednarodni znak za pomoč pri nasilju v družini?