Srečanje

Putin vendarle na štiri oči z materami padlih vojakov

R.T.
25. 11. 2022, 08.55
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 08.59
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo danes srečal z materami ruskih vojakov, ki se borijo v Ukrajini.

Profimedia
Vladimir Putin

Od začetka morije v Ukrajini, v kateri je umrlo že na desettisoče vojakov na obeh straneh, je minilo že devet mesecev. V Ukrajino je od 24. februarja, ko se je invazija začela, vstopilo že več stotisoč ruskih vojakov, vključno s številnimi, ki jih je rusko obrambno ministrstvo vpoklicalo v okviru delne mobilizacije, ki jo je septembra ukazal Vladimir Putin.

V Rusiji v nedeljo obeležujejo materinski dan, pri čemer so iz Kremlja sporočili, da bo Putin danes sprejel matere vojakov, ki sodelujejo v »posebni vojaški operaciji.« Srečal se bo tako z materami rezervistov, ki so v vojsko odšli v okviru mobilizacije, kot materami profesionalnih vojakov.

Število žrtev med vojaki na obeh straneh trenutno ostaja neznanka, obstajajo le ocene. Ukrajinske oblasti podatkov o lastnih žrtvah ne razkrivajo javnosti, medtem ko so ruske oblasti številke, ki jim sicer nihče ne verjame, objavile 21. septembra. Obrambni minister Sergej Šojgu je takrat dejal, da je v Ukrajini padlo 5927 ruskih vojakov. Glede na ocene ameriških oblasti z 9. novembra je vojna doslej terjala več kot 100.000 žrtev na obeh straneh, pri čemer so med žrtve prišteli tako umrle kot ranjene.