Škandal v ameriški mornarici

»Debeli Leonard« iz ZDA poskušal pobegniti v Rusijo, ujeli so ga v Venezueli

S.R.
23. 9. 2022, 06.57
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 07.00
Deli članek:

Malezijski poslovnež s pomenljivim vzdevkom »debeli Leonard,« ki je opeharil ameriško mornarico, je po pobegu iz hišnega zapora poskušal prebegniti v Rusijo. Ni mu uspelo.

Interpol Venezuela
Leonard Glenn Francis

Leonard Glenn Francis, tako imenovani »debeli Leonard,« ki ima za pasom enega največjih škandalov s podkupovanjem v ameriški mornarici, je iz hišnega pripora v San Diegu v ameriški zvezni državi Kalifornija pobegnil 4. septembra. Z gležnja si je odstranil sledilno napravo in se podal čez mejo v Mehiko. Od tam se je podal na Kubo in nato naprej v Venezuelo, kjer so ga v torek aretirali na mednarodnem letališču Simon Bolivar nedaleč od prestolnice Caracas.

Po navedbah izvršnega direktorja venezuelskega Interpola Carlosa Garateja Rondona je načrtoval prebeg v Rusijo. Zdaj ga ima v pesti venezuelsko pravosodje, ki bo začelo postopke za izročitev ZDA, je še pojasnil. »Videti je, da so ga ujeli v zadnjem trenutku. Če bi mu uspelo pobegniti v Rusijo, ne verjamem, da bi ga Rusi vrnili,« je po poročanju tiskovne agencije AP dejal nekdanji odvetnik ameriške vojske Greg Rinckey. Izročitev bo težavna tudi v primeru Venezuele, s katero ZDA sicer imajo sklenjen sporazum o izročitvi, a administracija Joeja Bidna vlade Nicolasa Madura uradno ne priznava. ZDA prav tako v Venezueli nimajo svojega veleposlaništva. Ne gre pozabiti niti na ostre sankcije, zaradi katerih so odnosi med obema državama že leta na dnu.

Škandal

Afera s podkupovanjem, v katero je bil vpleten Francis, korpulenten mož vesele narave, je trajala več let. Francis je krivdo priznal že leta 2015, na podlagi sodelovanja s tožilstvom in zaradi zdravstvenih težav pa so mu omogočili, da ostane v hišnem zaporu. Ameriško tožilstvo je z njegovo pomočjo za zapahe spravilo 33 od 34 osumljencev, vključno z več kot deset častniki v ameriški mornarici. Francis je bil sicer glavna kontaktna točka za ladje ameriške mornarice pri uporabi pristanišč širom Azije. Podjetje Glenn Defense Marine Asia Ltd., ki je v lasti njegove družine in ki ima sedež v Singapurju, je vojaškim plovilom desetletja dobavljalo hrano, vodo in gorivo. Ob tem je sodišče razkrilo, da je pristojne podkupoval z dragoceno japonsko govedino, cigarami, vstopnicami za koncerte in divjimi zabavami v luksuznih hotelih od Tajske do Filipinov, še poroča AP. Poveljniki so mu v zameno predajali zaupne informacije, ladje pa so uporabljale pristanišča, v katerih je imel glavno besedo. S tem so prikrili za približno 35 milijonov dolarjev lažnih stroškov. Francis naj bi v Singapurju bival streljaj od ruskega veleposlaništva, pri čemer naj bi imel tesne stike z enim od ruskih diplomatov. Slednji naj bi ga redno obiskoval na domu in mu nosil razna darila, vključno z rusko vodko.