Zanimive povezave med regijskim vodovodom in domovi upokojencev

Kako so politične in akademske eminence poskrbele za svoj žep

Mojca Zemljarič
23. 9. 2022, 05.45
Deli članek:

Dva za spodnjepodravsko regijo zelo pomembna projekta, novi vodovod in bodoči destrniški dom upokojencev, sta se srečala ob istem imenu – Jožetu Duhovniku, politiku, akademiku in podjetniku. Duhovnik velja za starosto krščanske demokracije v slovenskem političnem prostoru, bil je vidni član stranke Slovenskih krščanskih demokratov. Skozi kariero so se njegove vloge v politiki, gospodarstvu in akademskem življenju prepletale.

PRo
Jože Duhovnik iz Medvod je bil le nosilec vloge za koncesijo za dom upokojencev na Destrniku. Vse skupaj, podjetje in koncesijo, je letos spomladi prodal Petru Emeršiču in Dejanu Doklu.

Facebook
Duhovnikovo podjetje Dr. Duhovnik, mednarodno podjetje za industrijski inženiring in kooperacije, za vse občine Spodnjega Podravja projektira povezovalne cevovode s pripadajočo infrastrukturo, poleg tega še posebej vodovode za deset občin. Skupna vrednost celotnega projektiranja je blizu milijon evrov.

Med drugim je bil direktor propadlega Litostroja, dekan in profesor na ljubljanski fakulteti za strojništvo, dvakrat se je neuspešno potegoval za rektorja Univerze v Ljubljani. Ime Jožeta Duhovnika v spodnjepodravski regiji sploh ne bi bilo zanimivo, če ne bi v zadnjem letu v dve svoji podjetji uspešno pripeljal dveh velikih projektov: projektiranja spodnjepodravskega vodovoda in koncesije za dom upokojencev na Destrniku.

Za projektiranje vodovoda milijon evrov

Gremo po vrsti, najprej k vodovodu. Duhovnikovo podjetje Dr. Duhovnik, mednarodno podjetje za industrijski inženiring in kooperacije, za vse občine Spodnjega Podravja projektira povezovalne cevovode s pripadajočo infrastrukturo, poleg tega še posebej vodovode za deset občin. Skupna vrednost celotnega projektiranja je blizu milijon evrov.

Vrednost pogodbe za projektiranje skupnega povezovalnega cevovoda je 552.000 evrov, kar financirajo vse občine. Preostalo projektiranje financira vsaka občina sama, saj so šle ločeno tudi v izbiro izvajalca. Duhovnikovi projektirajo za deset od skupno 14 občin, kolikor jih že ima izbrane projektante. To so Cirkulane, Dornava, Gorišnica, Juršinci, Markovci, Podlehnik, Zavrč, Destrnik, Trnovska vas in Hajdina. Med naštetimi občinami ima najvišji znesek za projektiranje občina Juršinci (98.000 evrov) z dejansko tudi največjo predvideno dolžino projektiranih cevovodov (22,5 km). Najmanj projektiranja je naročila podlehniška občina, 290 metrov za 5000 evrov. Podrobneje so dimenzije projektiranih cevovodov in stroški projektiranja za vse v projektu sodelujoče občine predstavljeni v tabeli.

Duhovnik podjetje in z njim koncesijo za dom prodal

Pozanimali smo se tudi o neuspeli prijavi za koncesijo za dom upokojencev v Markovcih. Na MDDSZ so povedali, da je podjetje Team-ko na upravno sodišče marca vložilo tožbo, o kateri še ni odločeno in je zato na ministrstvu tudi ne komentirajo.

Še k drugi Duhovnikovi spodnjepodravski zgodbi, koncesiji za dom upokojencev na Destrniku. Za prijavo na državno koncesijo, ki pomeni državno sofinanciranje dejavnosti varstva in oskrbe starejših, je Jože Duhovnik lani poleti ustanovil podjetje z imenom Medgeneracijski center Destrnik (MCD). Jeseni so se prijavili na razpis Ministrstva za socialo (MDDSZ) in s prijavo uspeli. Pridobili so koncesijo za 120 postelj. A Duhovnik je podjetje, s koncesijo vred, hitro prodal naprej. Kupca sta destrniški oziroma Pukšičev gradbeni baron Peter Emeršič in Dejan Dokl, sin nekdanje direktorice Doma upokojencev Ptuj Kristine Dokl ter kandidat stranke SMC za župana MO Ptuj na zadnjih lokalnih volitvah. Kupoprodajni posel so sklenili maja letos. Emeršič in Dokl sta po uradno dostopnih podatkih lastnika podjetja vsak do polovice, oba sta tudi direktorja. S prenosom lastništva so sedež podjetja iz Medvod preselili na Spodnjo Hajdino 21, kjer je tudi naslov Emeršičevega podjetja EM Grad.

Doklovi na poti proti svojemu drugemu zasebnemu domu

Potem ko je politika Doklove pred leti odžagala z direktorske funkcije v ptujskem domu upokojencev, kaže, da bodo v prihodnje postali lastniki zasebnega doma z državno koncesijo na Destrniku. Kadrovska in kapitalska kombinatorika, kot so jo oblikovali, skoraj ne pušča dvoma, da doma upokojencev na Destrniku ne bi bilo. Po pridobljeni koncesiji morajo dejavnost začeti do konca leta 2023. Doklovi so sicer od leta 2015 tudi 49-odstotni lastniki Doma starejših v Gornji Radgoni, ki ima 150 postelj. Lastnica preostalih 51 odstotkov radgonskega doma je tamkajšnja občina.

Jožeta Duhovnika smo pred kratkim ob robu kolegija županov občin Spodnjega Podravja, kjer so predstavljali projektiranje regijskega vodovoda, vprašali, zakaj se je odločil za prodajo podjetja Medgeneracijski center Destrnik. Posla ni želel komentirati.

Ludvik Toplak s koncesijo za dom na Hajdini

Črtomir Goznik
Podjetje Spik ing v lasti družine Ludvika Toplaka je zaprosilo za podaljšanje roka za začetek izvajanja dejavnosti domskega varstva na Hajdini, ki se sicer konec letošnjega leta izteče.

Na MDDSZ smo poizvedovali, kako je z domovoma na Hajdini in v Markovcih. Prvi imajo koncesijo, drugi ne, a so se pritožili. Na Hajdini bi sicer morali domsko dejavnost po podatkih MDDSZ začeti do konca letošnjega leta, a od doma ni še niti sence. Koncesijo za 150 postelj je pridobilo zasebno podjetje Spik ing, ki ga lastniško obvladuje družina nekdanjega politika, veleposlanika, univerzitetnega profesorja in rektorja mariborske univerze Ludvika Toplaka. Toplakovi so med drugim lastniki mariborske zasebne visokošolske organizacije Alma Mater Europaea. Podobno kot Duhovnik je bil tudi Toplak med ključnimi nosilci političnih organizacij v obdobju osamosvojitve Slovenije, oba sta vidna akademika in hkrati podjetnika zasebnika.

MDDSZ: »Zasebni domovi profitno usmerjeni«

V skladu s podeljeno koncesijo bi morala dejavnost v domu upokojencev na Hajdini zaživeti do konca letošnjega leta, kar je neizvedljivo. »Koncesionar Spik ing je zaprosil za podaljšanje roka do konca leta 2024. O vlogi bomo odločili do konca tega leta,« so povedali na MDDSZ in poudarili, da vodstvo ministrstva javno-zasebnim partnerstvom na področju oskrbe starejših ni naklonjeno, saj delujejo profitno usmerjeno.