Nova Gorica

Zaradi dveh smrti na urgenci bodo sodili šestim obtoženim

Ana Cukijati
26. 8. 2022, 21.00
Posodobljeno: 26. 8. 2022, 21.11
Deli članek:

Zadeva smejalni plin se bo novembra preselila v sodno dvorano novogoriškega sodišča.

Primorske novice
Kako je do napake (lahko) prišlo v novem urgentnem centru šempetrske splošne bolnišnice, so takoj začeli preiskovati novogoriški kriminalisti.

Obtožnica, v kateri novogoriško tožilstvo petim obtoženim očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti, ker so v novem urgentnem centru šempetrske bolnišnice napačno priklopili cevi za kisik in smejalni plin, je namreč nedavno postala pravnomočna.

Bilo je 15. maja leta 2016, ko so iz šempetrske bolnišnice poklicali novogoriške policiste in jim prijavili, da so odkrili napako pri preklopu medicinskih plinov: namesto kisika je dotekal smejalni plin, zaradi česar je ob reanimaciji pet dni pred tem umrl delavec, ki so ga v bolnišnico pripeljali po delovni nezgodi v Anhovem. To je potrdila obdukcija, ki so jo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino.

Med obtoženimi so štirje Primorci

Napako pri medicinskih plinih sta prvi ugotovili zdravnici, specialistki anasteziologije, ki sta skupaj z diplomiranim zdravstvenikom ter narkoznim aparatom potrdili, da iz spornega reanimacijskega stebra na priklopu ne prihaja kisik.

Kako je do te napake (lahko) prišlo v novem urgentnem centru šempetrske splošne bolnišnice, so takoj začeli preiskovati novogoriški kriminalisti. Ti so odkrili številne napake, ki so se zgodile med opremljanjem nove urgence. Med preiskavo so pridobili tudi več različnih izvedenskih mnenj.

Novogoriško tožilstvo je sodno preiskavo zahtevalo poleti 2017, in sicer za devet osumljenih zaradi različnih kaznivih dejanj: od povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin do povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Sklep o uvedbi preiskave je postal pravnomočen leta 2019, ko so lahko na sodišču začeli z zaslišanji prič. Postopku sta se izognila oba izvajalca, ki sta na urgenci napačno povezala cevki za smejalni plin in kisik. Sodišče proti njima ni uvedlo sodne preiskave.

Ta je bila naposled zaključena novembra 2020, obtožnico proti šestim moškim pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja lani. V njej petim očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti. Šesterica je z odvetniki vložila ugovore proti obtožbi, nato pa so o njih več mesecev odločali na novogoriškem sodišču. Ugovore so zavrnili, obtožba proti šestim osebam pa je postala pravnomočna prvega junija letos. Kot nam je uspelo izvedeti, so med obtoženimi štirje Primorci.

Zaradi napake sta umrla vsaj dva moška

Novogoriško tožilstvo v njej navaja, da so oškodovance (dva moška sta umrla, ogrožena pa so bila življenja še vsaj dveh žensk in enega moškega) reanimirali na stropnem stativu drugega reanimacijskega stolpa Maquet. Takoj po prijavi napake pri preklopu medicinskih plinov so si preiskovalci ogledali prostor za reanimacijo v novem urgentnem centru šempetrske bolnišnice in nesporno ugotovili, da sta bili napačno povezani bakrena cev centralne napeljave medicinskih plinov, označena z belo barvo in oznako O2 (razvidno na eni od priloženih fotografij), in gibka cev modre barve, ki je prihajala iz stativa. Bakrena cev je bila sicer pravilno označena, saj je po njej tekel kisik.

Do zapleta pa naj bi prišlo zaradi napačnega priklopa stropne terminalne enote na instalacijo medicinskih plinov, ki pri testiranju ni bil zaznan.

Namestitev stropnih stativov naj bi bila uvrščena v gradbeno-obrtniška dela, oprema pa je bila zajeta v drugem načrtu, in ne v načrtu strojnih inštalacij. Pri izvedbi je bilo zato nujno sodelovanje izvajalcev strojnih inštalacij ter izvajalcev gradbenih del. Na koncu je bilo predvideno tudi testiranje celote.

Primorske novice
Namesto kisika je dotekal smejalni plin.

Priključki so bili napačni kar pol leta

A kot so ugotovili na tožilstvu, po priklopu stropnih stativov na inštalacijo medicinskih plinov septembra leta 2015 teh priklopov nihče ni več spreminjal, saj so položaji teh priključkov ter priklopljenih cevi aparata ostali popolnoma nespremenjeni vse do prvega kriminalističnega ogleda sredi marca 2016.

Po pregledu obsežne dokazne dokumentacije in zaslišanju številnih prič je tožilstvo sklenilo, da je pri zaključnih delih v urgentnem centru šempetrske bolnišnice svoje delo malomarno opravilo šest ljudi.

Po mnenju tožilstva je 55-letnik iz Savinjske doline storil kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ko navkljub svoji zavezi, da bo kot pooblaščeni zastopnik družbe Maquet med drugim opravil tudi testiranje priklopov, tega ni storil, temveč je to prepustil drugi nepooblaščeni in neusposobljeni osebi.

Sedeminpetdesetletnik iz okolice Domžal je bil odgovoren za vodenje gradbenih del, a je po oceni tožilstva ravnal v nasprotju s predpisi, ko je pri namestitvi prišlo do napačnih povezav, ki jih več mesecev niso odkrili. Tudi 46-letni Primorec je bil odgovoren za vodenje gradbenih del, a pri namestitvah medicinskih pripomočkov v reanimacijski sobi tega ni izvajal po projektu za izvedbo del. Devetinštiridesetletni Primorec, odgovoren za vodenje gradbenih del, med drugim ni zagotovil sodelovanja delavcev Medicopa (ki so izvajali inštalacijo medicinskih plinov) z delavci Dagri inženiringa (ki so izvajali namestitev stropnih stativov), ni pregledal, ali so dela kakovostno izvedli, prav tako ni poskrbel, da bi opravili vsa zahtevana testiranja in preizkuse, ki bi potrdili, da je bila inštalacija medicinskih plinov, ki se zaključuje na sklopkah stropnih stativov, pravilno izvedena.

Za nadzor gradbenih del sta bila tedaj zadolžena Primorca, stara 70 in 75 let, ki po navedbah tožilstva nista preverila, ali je preklop stativa na centralno napeljavo medicinskih plinov izvedel od proizvajalca pooblaščen in usposobljen izvajalec. Vsem petim zato tožilstvo očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Sojenje šesterici naj bi se začelo novembra.