2. mesto v anketah

Na Švedskem se pred volitvami krepi stranka, zgodovinsko povezana z nacisti

J.V./STA
26. 8. 2022, 20.22
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 12.27
Deli članek:

Švedska skrajno desna stranka Švedski demokrati je pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale 11. septembra, v javnomnenjskih anketah zabeležila znaten porast podpore svoji protimigrantski politiki in ostremu pristopu do kriminala.

Profimedia
Švedski demokrati sicer od vstopa v parlament leta 2010 niso uživali velike podpore, predvsem zaradi zgodovinskih povezav z neonacističnimi gibanji.

Švedski demokrati so v treh različnih anketah, objavljenih ta teden, dosegli med 20 in 23 odstotki podpore volivcev, s čimer so v tesni tekmi prehiteli konservativno Zmerno stranko. Trenutno imajo drugi največji delež podpore volivcev in zaostajajo le za vladajočimi Socialni demokrati, ki so zabeležili približno 30-odstotno podporo.

Zmerna stranka, ki je tradicionalno druga najbolj priljubljena stranka na Švedskem, pa je pristala na tretjem mestu s 16 do 18 odstotki podpore volivcev.

Švedska si trenutno prizadeva ukrotiti val strelskih napadov, ki so se v zadnjih letih močno razmahnili, mnogi pa so povezani z rivalstvi med tolpami ali organiziranim kriminalom. V luči tega so Švedski demokrati pri iskanju podpore v ospredje postavili boj proti kriminalu, pa tudi vprašanja priseljevanja in segregacije.

Švedski demokrati sicer od vstopa v parlament leta 2010 niso uživali velike podpore, predvsem zaradi zgodovinskih povezav z neonacističnimi gibanji. Ker pa sta nasilje in kriminal glavna problema v državi, naj bi bil desničarski blok, ki ga sestavljajo Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Liberalci, zdaj pripravljen sodelovati tudi s Švedskimi demokrati.