Tehnologija in kriminal

FOTO: Takšna je prihodnost tihotapljenja mamil

J.V.
4. 7. 2022, 20.56
Posodobljeno: 4. 7. 2022, 21.51
Deli članek:

Španska policija zasegla tri podvodne drone, ki naj bi jih kriminalne združbe uporabljale za tihotapljenje mamil preko Gibraltarske ožine, iz Maroka v Španijo.

Španska policija
Ena "podmornica" je bila ob raciji v celoti zgrajena, dve pa še v izdelavi.

Podmornice brez posadke lahko tovorijo do 200 kilogramov mamil, poroča britanski BBC. V okviru 14-mesečne preiskave je bilo v Cadizu, Malagi in Barceloni aretiranih osem ljudi, ki so se ukvarjali z izdelavo visokotehnoloških naprav za tihotapljenje ter jih prodajali kriminalnim združbam.

Ena "podmornica" je bila ob raciji v celoti zgrajena, dve pa še v izdelavi. Kriminalisti so v hišnih presikavah zasegli tudi 14 kilogramov hašiša, 8 kilogramov marihuane, več kot 150 tisoč evrov v gotovini in še šest "klasičnih" dronov, pa tudi drugo tehnološko opremo. Namenjena naj bi bila kriminalnim združbam v Španiji, Franciji, Italiji in na Danskem.

Tovrstni "gadgeti" opremljeni z navigacijskimi sistemi bi lahko v prihodnost preprodajalcem mamil zelo olajšali poslovanje in jim omogočili transport iz domačega naslanjačaa, daleč od oči policije in brez vpletenosti nezanesljivih in podkupljivih mul, brez skrivanja kokaina po kontejnerjih z bananami, kot smo jim bili v zadnjem času priča, tudi pri nas.