Tom Cruise

Hollywoodska stalnica - večen in privlačen kot vampir

Marjana Tomšič Vovk
4. 7. 2022, 20.55
Deli članek:

Včeraj je šestdeseto svečko upihnil igralec Tom Cruise, ki ga že danes uvrščajo med največje (čeprav je po centimetrih med najmanjšimi) hollywoodske zvezdnike vseh časov. Na sceni je že več kot štirideset let in je posnel številne uspešnice, ki so ga ponesle med zvezde in milijonarje. A oskarja mu Akademija še vedno ni prisodila, kar ga menda precej grize.

Profimedia
Nihče ne more verjeti, da je Tom Cruise dopolnil že šestdeset let.

Letos je zagotovo njegovo leto, pa ne zaradi okroglega jubileja, ampak zaradi nadaljevanja filma Top Gun, ki je končno prišel v kine in spet ponesel zanimanje za igralca do neslutenih razsežnosti. Verjetno ni Zemljana, ki ne bi poznal Toma Cruisa. Pojavlja se v filmih vseh žanrov in okusov ter dokazuje, da je kot igralec primeren za vse vloge, čeprav se zadnja leta najbolj dokazuje v akcijskih spektaklih, kot so franšiza Misija: Nemogoče (mimogrede: pravkar snema že osmo nadaljevanje), Jack Reacher ali Na robu jutrišnjega dne.

PROBLEMATIČEN, A DONOSEN

Znan je po tem, da sam snema nevarne prizore (pa če to pomeni tekanje po krilu vozečega letala ali visenje z najvišje stolpnice na svetu), da je strašansko natančen in popolnoma predan delu ter se zato vtika v vsako podrobnost. Je pač perfekcionist, in to zlahka prizna, čeprav zato med filmarji velja za problematičnega. A se splača potrpeti, saj že samo ime Tom Cruise zagotavlja, da bo film prinesel (ponavadi znatno) več denarja, kot je bil njegov proračun, pa čeprav je Tom eden najbolje plačanih igralcev na svetu. Sam se tudi zaveda pomembnosti promocije in stika z občinstvom, zato mu ni nikoli težko dajati intervjujev in poklepetati z oboževalci. Mediji ga očitno ne motijo prav posebej, pa čeprav sem in tja izbrskajo (ali si celo izmislijo) kakšno pikantno podrobnost iz njegove zasebnosti, pogosta so, na primer, namigovanja o njegovih nezdravih vezeh s scientološko cerkvijo.

Profimedia
Fotografija z začetka kariere leta 1983.

PRED NAČRTOM

Kot srednješolec je sanjal o karieri nogometaša ali pa duhovnika, a so ga tako z igrišča kot semenišča spodili zaradi popivanja. In tako mu je preostalo igralstvo. Preselil se je v New York in naredil načrt, kako bo v desetih letih postal znan in cenjen igralec. Uspelo mu je v samo petih, in to s filmi Odpadniki, Dobre poteze, Nevaren posel in Top Gun. Od takrat gre njegova pot samo še navzgor, tudi če kdaj ni imel najbolj srečne roke pri izbiri projekta, se to na njegovem zvezdniškem statusu ni poznalo. Trikrat je bil nominiran za oskarja (Rojen četrtega julija, Jerry Maguire, Magnolija), a kipca še vedno ni na njegovi polici. Morda bo to spremenil Top Gun: Maveric, se šušlja po kuloarjih. Je pa letos v Cannesu že dobil častno zlato palmo. Njegov videz se ne spreminja, še vedno je tako mladosten (ali pa še celo bolj), kot je bil v prvem Top Gunu. V Hollywoodu med šalami kroži tudi ta, da je Tom Cruise večen in privlačen kot vampirji (mimogrede: Lestata je igral v Intervjuju z vampirjem), saj se ne stara, je vedno prisoten in že več kot štirideset let ne izgublja zanimanja ljudi.

Profimedia
Misija: Nemogoče bo kmalu dobila še sedmi in osmi del.

Profimedia
Suri je njegova edina biološka hči.